Представители на основните опозиционни партии в Демократична република Конго започнаха

...
Представители на основните опозиционни партии в Демократична република Конго започнаха
Коментари Харесай

Опозицията в ДР Конго обсъжда коалиционен кандидат, честни избори в Претория

Представители на главните опозиционни партии в Демократична република Конго започнаха диалози тази седмица в Претория, с цел да вземат решение за евентуален взаимен претендент, който да провокира президента Феликс Чисекеди на общите избори на 20 декември избори.

Избирателната комисия утвърди лист от 25 претенденти, които да се изправят против Чисекеди, който се бори за втори петгодишен мандат.

Продължете да четете

лист от 4 детайла DJ против Джудока: Какво да знаем за президентските избори в Мадагаскар Опозиционните партии в Тайван ще работят дружно за изборите през януари Избирателните секции затвориха в мощно оспорвания балотаж на президентските избори в Либерия Индонезия афишира претенденти за президентски избори завършек на списъка

Кампанията за изборите в ДРК, най-големият в света производител на кобалтов материал за акумулатори и главен производител на мед, ще стартира на 20 ноември.

Опозиционните претенденти включват старите противници на Чисекеди като Мартин Фаюлу, 66-годишен някогашен петролен шеф, който остана втори на оспорваните президентски избори през 2018 година, които той твърдеше, че е спечелил, и за първи път като известния притежател на Нобелова премия за мир в Конго - печелившият гинеколог Денис Муквеге. Мойс Катумби, някогашният губернатор на богатата на минерали провинция Катанга и ръководител на футболния клуб TP Mazembe също взе участие в конкуренцията.

Фаюлу сподели пред организация Ройтерс, че полемиките в южноафриканската столица са имали за цел да подсигуряват прозрачността на изборите. „ Въпросът за взаимна кандидатура сигурно ще бъде разискван навреме “, сподели той и добави, че главната грижа е да се договорят главните правила за осъществяване на мирни избори.

Разделеното опозиционно поле може да бъде преимущество за Tshisekedi в избори с един тур, които изискват нормално болшинство от гласовете за победа.

Преди президентските избори през 2018 година Фаюлу беше определен за общ опозиционен претендент в договорка, която по това време включваше Чисекеди и Витал Камерхе, понастоящем вицепремиер и министър на стопанската система. Въпреки това Tshisekedi и Kamerhe се отдръпнаха от договорката ден откакто тя беше контрактувана по-късно, което те споделиха, че са митинги от техните поддръжници, и Tshisekedi завоюва оспорваното гласоподаване.

Ерве Диакизе, представител на предприемача милионер Катумби, сподели, че е належащо да се поддържа един опозиционен претендент.

„ Ще потърсим водач, ще се наредим зад него и ще го създадем президент “, сподели Диакизе. „ Без да дискриминираме останалите, трите имена, които се открояват, са Денис Муквеге, Мойс Катумби и Мартин Фаюлу. “

Кампания Katumbi съобщи в изказване по имейл в понеделник, че „ Tshisekedi и неговите доближени в Киншаса ни ограбиха вярата, която той даде обещание, когато поеха длъжността през 2019 година “.

Има опасения по отношение на провеждането на изборите, защото централноафриканската страна се бори с безпределно принуждение в своя раздорен район от голям брой въоръжени групировки, в това число страховитата формация М23, за която Европейският съюз, специалистите на Организация на обединените нации и Киншаса споделят, че е подкрепяна от Руанда. Кигали отхвърли обвиняванията.

Опозиционните партии също подвигнаха паника и предизвестиха, че изборите може да са опорочени, потвърждавайки нередности по време на интервала на регистрация на гласоподавателите, оркестрирани от националната изборна комисия в интерес на ръководещата коалиция на Чисекеди. Комисията отхвърли обвиняването, обещаващо почтени избори.

Алберт Молека, консултант на Муквеге, сподели, че взаимната кандидатура би трябвало да се основава на стратегия, само че ключът към честните избори е опозицията и гражданското общество да бъдат проведени и да следят вота.

„ Ако всички вървим по своя път, с машинация в очакване, можем ли да спечелим? Как можем да активизираме очевидци? Как можем да се придвижваме? “ Молека сподели.

Източник: Ал Джазира и осведомителни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР