Представители на Организацията на обединените нации (ООН) не бива да

Представители на Организацията на обединените нации (ООН) не бива да ...

ООН: Нашите представители нямат право да ползват WhatsApp.


Представители на Организацията на обединените нации (ООН) не бива да ползват WhatsApp, за да комуникират, ако „не е поддържана като сигурен механизъм“, твърди говорителят на организацията, цитиран от Ройтерс.

Коментарът беше направен, след като ООН обвини Саудитска Арабия в използването на комуникационната платформа за хакването на смартфона на главния изпълнителен директор на Amazon и собственик на Washington Post Джеф Безос.

Независими представители на ООН обявиха по-рано тази седмица, че разполагат с информация за „потенциална намеса“ на принца на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман в предполагаемата кибератака спрямо Безос през 2018 г.

От ООН призоваха за незабавно разследване от Съединените щати и от други власти на база на доклад от базираната във Вашингтон FTI Consulting. Според този доклад телефонът на Безос е бил заразен със зловреден софтуер, изпратен от акаунта на принца в WhatsApp.Още по тематаГолямата мистерия около хакването на телефона на БезосООН настоява за разследване на случая с хакнатия телефон на Джеф БезосСаудитска Арабия: Не сме хаквали телефона на Джеф Безос

На въпрос дали генералният секретар на ООН Антонио Гутиерес е комуникирал със саудитския принц или някой от другите световни лидери през WhatsApp, говорителят на ООН Фархан Хак заяви: „Висшите представители на ООН са инструктирани да не ползват WhatsApp, ако не е подкрепен от механизъм за сигурност“.

"Така че не, не вярвам генералният секретар да го използва“, заяви Хак. По-късно допълни, че директивата да не се ползва WhatsApp е въведена за представителите на ООН още през юни миналата година.

Запитана за решението на ООН, WhatsApp коментира, че предлага водеща за индустрията сигурност на повече от 1,5 млрд. потребители.

"Всяко лично съобщение е защитено с криптиране от край до край, за да предотврати WhatsApp или други да виждат чатовете. Технологията за криптиране, която разработихме със Signal е силно предпочитана от експерти по сигурността и е най-добрата достъпна за хората по света“, коментира директорът по комуникациите в WhatsApp Карл Уог.

Източник: investor.bg