Представители на организации с хора с увреждания в Русе връчиха

...
Представители на организации с хора с увреждания в Русе връчиха
Коментари Харесай

Хора с увреждания на протест срещу реформа в областта на медицинската експертиза

Представители на организации с хора с увреждания в Русе връчиха протестна нота на регионалния шеф против готвената промяна в региона на здравната експертиза. Те упорстват стандартите за определянето на здравословното им положение да не са разнообразни от настоящите в Европейския съюз. На 11 април те готвят народен митинг, на който обществено ще заявят проблемите си.

Русе

По данни на Евростат броят на хората с увреждания варира сред 15-18% за другите европейски страни, а за България процентите са 7-8. Те упорстват за създаване на нов обществен модел, който да ограничи корупционните практики, да усили контролът и заслужено да разпредели обществения финансов запас. Според тях, нерегламентираните заплащания стартират доста преди да се стигне до лекарските комисии.
Петя Чернева – представител на Българска асоциация диабет – Русе
„ Който има подправен ТЕЛК, той има опция да върви по институции, да си вади документи. ”
Според хората с увреждания включването на решението на Териториалната експертна лекарска комисия единствено на водещото заболяване е причина за понижаване % на увреждане, което ще докара до орязване или даже лишаване на пенсии. Те са и срещу въвеждането на втора комисия.
Светослав Чернев – член на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания
„ И те ще кажат, единствено по документи: Да, този човек има продуктивност 20%, би трябвало да го пратим в Бюрото по труда. А с цел да стигнеш до Бюрото по труда ти би трябвало да имаш налична архитектурна среда и вероятно да ти намерят работа. ”
И защото мъчно си намират работа, хората с увреждания упорстват в Бюрата по труда да се създадат профилирани звена за тяхната интеграция съгласно здравословните им проблеми. През тази седмица неправителствените организациите в цялата страна са организирали срещи с регионалните шефове, с цел да им връчат протестната нота дружно с претенции си, очаквайки поддръжка.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР