Представители на най-голямата канадска борса за криптовалути Quadriga заявиха, че

...
Представители на най-голямата канадска борса за криптовалути Quadriga заявиха, че
Коментари Харесай

Предприемач остави клиентите си без 145 млн. долара

Представители на най-голямата канадска борса за криптовалути Quadriga обявиха, че не могат да възстановят достъпа до цифрови активи за 145 млн. $, откакто 30-годишният Джералд Котън, общоприет шеф и съосновател на компанията умря.

Много от цифровите валути, съхранявани в Quadriga, се намират в самостоятелен режим по сметки, известни като "студени портфейли ", което е ефикасен метод за отбраната им от хакери. Изглежда, че Котън е бил единственият, който е имал достъп до тях. За това свидетелстват правосъдните документи, оповестени онлайн на уеб страницата за криптовалути CoinDesk, на които се базират канадските медии.

Този необикновен случай още веднъж сложи на дневен ред въпроса за рисковете, с които се сблъскват вложителите, влагайки активи в едва контролиран бранш. Смъртта на Котън вкара Quadriga в рецесия и я принуди обезверено да се пробва да си върне над 100-те хиляди консуматори, както и да подаде иск за отбрана от кредиторите във Върховния съд на Нова Скотия.

"През последните няколко седмици работихме доста върху решението на казуса с ликвидността, което включва и опити да намерим и обезопасим нашите прекомерно обилни запаси от криптовалути, съхранявани в студени портфейли - се споделя в изказване, оповестено на уеб страницата на Quadriga. - За страдание тези старания не се увенчаха с триумф. "

Вдовицата на Котън - Дженифър Робъртсън, изясни, че преносимият компютър, който мъжът й е употребявал за обмяна на валути, е блокиран. "Не зная паролата или ключа за възобновяване - изясни тя. - Въпреки многочислените и упорити търсения, не съумях да ги открия записани някъде. "

Компанията е наела механически специалисти, които се пробват да "разбият " компютъра на Котън и други устройства, с цел да намерят изчезналите данни, само че Робъртсън ги предизвести, че в края на краищата част от тях "може да бъдат изгубени ". Според нея Quadriga дължи и към 70 млн. канадски $ (53 млн. щ. долара) в брой, които не може да върне поради компликации с достъпа до средствата посредством обичайна банкова система.

Въпреки че казусът е необикновен, той не е първият. Криптовалутната промишленост и по-рано е имала проблеми със сигурността. През последните няколко години хакерите откраднаха разнообразни типове цифрова валута на стойност стотици милиони долари.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР