Представители на най-големите професионални организации от транспортния бранш на източноевропейските

...
Представители на най-големите професионални организации от транспортния бранш на източноевропейските
Коментари Харесай

Транспортни фирми от Източна Европа сезираха ЕК и ЕП за пакета Мобилност

Представители на най-големите професионални организации от транспортния отрасъл на източноевропейските страни сезираха институциите в Брюксел за въздействието и резултата на някои от нормите на оферти пакет " Мобилност " върху климата и отделянето на нездравословни излъчвания.

В писмо до водачите на Екологичен потенциал, Европейска комисия, до комисаря по превоз, президента на Европейския съвет и председателствата на съвета на Евросъюза се показва обща позиция за възстановяване на мобилния пакет. Позицията сплотява мненията на министър председателите на България, Румъния, Латвия, Полша, Унгария и Литва.

Инициативата на българския транспортен отрасъл е подкрепена от транспортните промишлености на Румъния, Унгария и Полша.

Сред претекстовете за преразглеждане на по този начин оферти план " Мобилност " е, че някои от препоръчаните ограничения ще доведат до правна неустановеност, няма да оказват помощ за понижаване на нездравословните излъчвания и това става по време, в което новата Европейска комисия се бори за Зелена договорка, както и до увеличение на цените за потребителите.

В препоръчаните ограничения по пакета " Мобилност " липсва оценка на въздействието, пишат създателите на мнението.

Изразявайки желанието си да се реализира уравновесен мобилен пакет, създателите на мнението приканват управлението на Екологичен потенциал и на Европейска комисия да подсигуряват, че всички препоръчани ограничения са деликатно оценени и изследвани за въздействието им върху околната среда, вътрешния пазар, трудовата претовареност, потребителите и транспортните компании, както и че финалните разпореждания са съразмерни и дават отговор на задачата.

С предложенията в пакета " Мобилност " се дискриминират тези страни членки, подкопавайки напъните и вложенията на една от сериозните им промишлености, пишат в намерено писмо до управлението на Екологичен потенциал.

В устрема да се реализира компромис, преференциален за всички страни, създателите на откритото писмо излагат своите съображения.

" Прилагането на разпоредбите за командироване към транспортния бранш, както е препоръчано от Екологичен потенциал и Съвета, ще влияе главно отрицателно на микро и дребните предприятия (90% от всички европейски дружества). Затова, ние считаме, че броят на кръстосаните транспорти, изключени от разпоредбите за командироване, би трябвало да се усили до 5, с цел да се подсигурява икономическата резистентност на транспортния бранш и да се понижи отпечатъкът върху околната среда от промишлеността ", пишат създателите на писмото.

Според тях, в случай че се усили гъвкавостта посредством кръстосаните транспорти, ще може да се откри дейно поле за игра с превозвачи от трети страни.

Те оферират 2-годишен временен интервал, който ще разреши на Европейска комисия да сътвори Информационната система на единния пазар (IMI) за транспорти и да обезпечи използването на интелигентни тахографи, което е решаващо за ефикасното използване.

Предложението им е да отпадне задължението да се връщат камионите до страната членка по определяне. Мотивът им е, че се усилват забележителните отрицателни последствия за околната среда, пътния трафик и лидера на транспортното средство.

Настоящите препоръчани правила дискриминират характерни бизнес модели и транспорти като да вземем за пример кръстосани или каботаж.

Авторите на мнението поддържат напъните да се затегнат критериите за определяне на празните сдружения. Критериите би трябвало да са недискриминационни. Препратката към директна връзка сред страната членка по определяне и транспорта, както и препратката към Римската спогодба би трябвало да бъде отстранена, безапелационни са създателите на позицията.

Каботажните транспорти (извършване на транспортни услуги от задгранична транспортна фирма) усилват фактора на натовареност на тежкотоварните коли и понижават празните курсове, допринасяйки за понижаване на отпечатъка върху околната среда и увеличавайки успеваемостта на транспортната промишленост в Европа.

За това разпоредбите за каботажа би трябвало да са допустимо най-прости, с цел да са изпълними.

За това създателите на позицията поддържат истинското предложение на Европейска комисия за 5 дни без ограничаване на броя интервенции или предлагането на Съвета да се придържаме към актуалните правила.

Изследванията демонстрират, че въвеждането на така наречен интервал на изстудяване ще усили отпечатъка върху околната среда на европейската транспортна промишленост и ще дискриминира превозвачите от страните в географската външна страна на Европейски Съюз.

" Периодът на изстудяване опонира и на наредбите на Бялата карта за превоз на Европейска комисия, която приканва за унищожаване на рестриктивните мерки за каботажа. Като опция, ние призоваваме за понижаване на интервала на изстудяване от 5 дни (предложението на Съвета) до 3 дни, балансирайки сред устойчивостта на околната среда и стопанската система на транспортната промишленост и потребността от гарантиране, че каботажните транспорти не се правят по метод, който основава непрекъсната или продължаваща активност вътре в дадената страна членка ", се споделя в позицията на транспортния отрасъл.

Те оферират интернационалните водачи да могат да се върнат в дома си на всеки 4 седмици, с цел да употребяват седмичната си отмора, само че те би трябвало да имат и свободата да избират къде да употребяват седмичната си отмора. Задължаването на човек да напусне страна членка на Европейски Съюз по този метод е в директно несъгласие с правилото на свободата на напредване, главен дирек на единния пазар, се споделя в претекстовете на транспортния отрасъл.

Призоваваме страните членки да изградят задоволителна мрежа от безвредни паркинг зони, се споделя в мнението. Периодът за въвеждане на това законодателство следва да отразява потребността за създаване на тази инфраструктура, което е решаващо за цялостното вземане предвид с наредбите му от транспортната промишленост.

В деня на чуването на претендента за транспортен комисар пред Европейският парламент, долуподписаните организации желаеме да заявим нашето разбиране, че пакет " Мобилност " би трябвало да работи за всички държави-членки за поощряване развиването на европейския транспортен бранш, пишат транспортните организации.

Припомняме, съгласно КPMG 90% от тежкотоварния парк в страната е на възраст под 6 години. От компанията за професионални услуги предизвестяват, че български превозвачи се пререгистрират в други страни от Европейски Съюз поради пакета " Мобилност ".

В края на септември 2019 година транспортната комисия на Европейския парламент даде зелена светлина за договаряния по пакет " Мобилност " със Съвета на Европейски Съюз и Европейската комисия, откакто седмица по-рано тя отхвърли предлагането той да бъде изтеглен от Еврокомисията.

По-късно министърът на превоза Росен Желязков съобщи, че ще се бори за отпадането на клаузата за връщането на камионите в страната насочна точка всеки месец.

На 4 април 2019 година в Европарламента бяха утвърдени и трите промени в пакета " Мобилност ", на които се опълчват българските евродепутати и превозвачи.

Пакетът " Мобилност " влезе в дневния ред на пленарната сесия на Екологичен потенциал на 27 март 2019 година по предложение на ръководителя на Алианса на либерали и демократи за Европа (АЛДЕ) Ги Верхофстат.

На гласуването на 25 март за дневния ред за постоянната сесия трима български евродепутати не участваха. Оказа се, че тъкмо толкоз трябваха, с цел да падне предлагането, което в последна сметка беше признато с 156 гласа " за " против 154 - " срещу ".

На 27 март текстовете бяха върнати в транспортната комисия. Въпреки това български превозвачи проведоха 2 митинга - в Страсбург и в София. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР