Представители на Националната асоциация на строителните предприемачи, в която членуват

...
Представители на Националната асоциация на строителните предприемачи, в която членуват
Коментари Харесай

Държавата си прави оглушки за въвеждането на електронно разрешително за строеж

Представители на Националната асоциация на строителните бизнесмени, в която членуват вложители в здания най-вече в София, още веднъж желаеха да се направи електронен целият развой по подаването и напредването на документи в строителния развой. Това от една страна ще облекчи както самата администрация, по този начин и бизнесмените, само че ще даде опция и на всеки жител единствено за няколко минути да ревизира от компютъра си какъв е статутът на дадена постройка - законна ли е, какъв брой етажа ще бъде, с какво предопределение, а също и в коя институция се намира в даден миг документите за нея.

Това предложение е импортирано в писмен тип, извършени са и няколко срещи с представители на отрасловото Министерство на районното развиване и благоустройството, само че в асоциацията до момента не виждат действителни стъпки по въвеждането на електронно ръководство на документите. Председателят на организацията Георги Шопов добави, че предлагането е давано и на депутати като им е препоръчано да се вкара тази система (действаща към този момент в страни като Македония и Сърбия) в някоя по-малка община, където няма толкоз доста строителни действия, с цел да се види по какъв начин работи и след това да се вкара в огромните градове.

В момента документите се придвижва сред обособените институции сред 1 и 3 години, което бави и оскъпява капиталовият развой, придвижва се в дебели папки върху колички по коридорите, търсят се изгубени листа, сменят се служители и новите имат свои забележки и условия, описаха строителите. Съществен проблем те откриват и в събитието, че в Народното събрание няма хора от техния отрасъл - архитекти и инженери, като се изключи един строител. Това затруднява законодателния развой, защото, да вземем за пример, в главния за бранша Закон за устройство на територията е значима на първо място експертната оценка на механически способени специалисти. От асоциацията оповестиха, че този поправян 80 пъти към този момент закон, основан през 60-те години, има потребност от пренаписване, с цел да се вкарат елементарни и ясни правила в бранша. Срещу това обаче стояло огромно лоби на юристи, които се занимават с такива каузи, които с дейностите си осуетявали сходни опити поради персоналния си интерес да има комплицирани проблеми.

София е зелена и не е презастроена

Представителите на асоциацията оповестиха, че София е един от най-зелените градове и тезата за презастрояването се експлоатира политически. Обявиха, също така, че са дали няколко съответни оферти по какъв начин да се реши въпросът със застрояването на сегашни градинки, които са реституирани частни парцели.

Те оферират притежателите на парцели в междублокови пространства да имат опция за отплата или подмяна с други терени в съседство или със аграрни земи, с опция за застрояване. Това ще ограничи напрежението сред жителите и строителните бизнесмени, като резервира правото на притежателите да употребяват и устроят терените си.

" Страхът от превръщането на междублоковите пространства в строителна площадка е залегнал в съзнанието на жителите на съвсем всички квартали. Нашето предложение е този проблем да бъде решен посредством подобаващи други възможности за тези пространства, с цел да се запазят правата на притежателите им, като в същото време се подсигурява спокойствието на живущите ", разяснява Александър Ваклин. Според него е вероятен и вид, при който страната изплаща на притежателите цената на проблематичните парцели, тъй като точно тя е органът, който е върнал правото им на благосъстоятелност, само че не разрешава то да бъде осъществено.

Георги Шопов изясни, че в удобен проект са предложили парцелите, които сега са градинки да се заменят за такива в пустеещи сега площи в кварталите и там да се групират, с което да се основат нови квартали. Или, където разрешава обстановката даден терен да бъде сменен за право на строителство на един вход с жилища, залепени на калкан до съществуваща към този момент постройка. До момента няма информация да се върви към разрешаване на този проблем кардинално.

Строителите оповестиха и че в случай че се огледа от горната страна София, ще се види, че има доста зелени площи, само че по-голямата част от тях са занемарени и оставени на самотек от общината. Причината е, че поддръжката им коства скъпо. В същото време те постоянно се трансформират в противозаконен паркинг.

Представители на асоциацията цитираха данни, съгласно които в София живеят 2700 души на километър до момента в който в Париж са 21 хиляди, в Барселона - 15 хиляди, в Букурещ - 8 хиляди И в това време в тези градове е прелестно не наподобяват да са презастроени.

Да се усъвършенства отстоянието сред постройките

Членовете на асоциацията упорстват за промени при регламентирането на жилищни и нежилищни здания. В момента регулацията разрешава жилищни парцели в смесени здания на процедура да се построяват с по-малки отстояния, каквито са разрешени при другите видове строителство.

" За да се реализира хармонична среда с добра инфраструктурна обезпеченост, е значимо в този развой да се вземат поради размерите на парцелите и улиците, а приходите от строителството да се влагат в облагородяване на заобикалящата среда. И несъмнено, тези промени би трябвало да се приложат в условията за компактност на застрояването ", споделя Йордан Тарашманов, член на управителния съвет на организацията.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР