Представители на над 50 малки и средни компании участваха в

...
Представители на над 50 малки и средни компании участваха в
Коментари Харесай

Обучават малкият и средният бизнес какви възможности за растеж може да му даде капиталовия пазар

Представители на над 50 дребни и междинни компании участваха в първия по рода си семинар, проведен от "Българска фондова борса " (БФБ), Изпълнителна организация за поощряване на дребните и междинни предприятия (ИАНМСП) и Българска асоциация на лицензираните капиталови медиатори (БАЛИП), оповестиха от борсовия оператор. Семинарът е част от програмата на трите организации за подкрепяне развиването на МСП в страната ни. По време на събитието фирмите се срещнаха с методите, по които могат да употребяват финансовия пазар като източник за финансиране на бизнеса си.

"Стремим се да създадем витална и гъвкава екосистема от проспериращи МСП, които желаят да проучат всички съществуващи благоприятни условия за набиране на капитал, с цел да влагат в своя напредък. За постигането на тази амбициозна цел наши естествени сътрудници са ИАНМСП и БАЛИП, с които ще работим интензивно дружно и за в бъдеще ", споделя Иван Такев, изпълнителен шеф на "БФБ-София ".

"В партньорство с Българска фондова борса и Българска асоциация на лицензираните капиталови медиатори предоставяме опция на мениджърите на дребните и междинните компании да се научат от първа ръка - от осведомените от вътрешната страна с работата на фондовата борса, с изгодите и опциите за развиване, които дава на фирмите листването на борсата и набирането на средства от финансовия пазар. За да подтиква излизането на дребните и междинните предприятия на борсата Изпълнителна организация за поощряване на дребните и междинни предприятия започва процедура по набиране на планови оферти по Ваучерна скица, при която към 30 предприятия ще могат да получат ваучери на стойност 50 000 лева всеки, с които да наемат капиталов медиатор и той да приготви проспект за издаване на скъпи бумаги. Целта на плана е да се обезпечи достъп на българските дребни и междинни предприятия до финансиране от финансовите пазари и с привличането на спомагателни частни вложения те да покачат потенциала си, да станат по-конкурентноспособни и устойчиви. Очакванията ни са по този метод в дребните и междинни компании да влязат над 15 000 000 лева спомагателни вложения ", разяснява доктор Бойко Таков, изпълнителен шеф на Изпълнителна организация за поощряване на дребните и междинни предприятия.

"Малкият и междинният бизнес към момента разчита напълно на банковото кредитиране, защото не знае какви благоприятни условия за напредък може да му даде финансовия пазар. Тази взаимна самодейност ще му помогне да разбере, че може да финансира бизнеса си, да го направи по-разпознаваем, да притегли стратегически вложител, да продаде част или целия си бизнес с по-добра оценка и други ", сподели Радослава Масларска, ръководител на Българска асоциация на лицензираните капиталови медиатори.

Сред главните тематики на семинара бяха също: какво съставлява процесът по листване на фондовата борса и какви изгоди носи общественият статут на една компания в народен и интернационален мащаб, както и какви благоприятни условия съществуват за компаниите да получат безплатно финансиране за осъществяване на първично обществено предложение.

Програмата е предопределена да подкрепи амбициозните дребни и междинни компании да се разрастват, да се преструктурират за напредък и да бъдат още по-конкурентоспособни на пазарите в страната и в чужбина. Такива обучителни семинари се възнамерява да бъдат извършени и в други градове в България до края на 2019 година.

"Българска фондова борса " е лицензирана да прави активност като фондова борса през октомври 1997 година. Предметът на активност на сдружението включва образуване на търговия с скъпи бумаги и други финансови инструменти; образуване и поддържане на осведомителна система за търговия с скъпи бумаги.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР