Представители на над 20 динамично развиващи се български компании, заедно

...
Представители на над 20 динамично развиващи се български компании, заедно
Коментари Харесай

Българският иновиращ бизнес поглежда към фондовата борса като източник на растеж


Представители на над 20 динамично разрастващи се български компании, дружно с капиталови медиатори, пенсионни и ръководещи сдружения, фондове за рисков и дялов капитал, банки и адвокатски адвокатски фирми участваха в работна среща-дискусия „ Българска фондова борса - източник на бизнес напредък “. Срещата беше проведена от БФБ с дейното присъединяване на софтуерния стартап BIODIT и на един от водещите капиталови медиатори – компанията Карол. Целта на форума беше да показа опциите, които финансовия пазар и БФБ дават като различен източник на финансиране за растежа и развиването на амбициозни и иновиращи компании в страната ни.

Сред акцентите в представянето на БФБ бяха: удобната данъчна политика и най-много 0% налог върху финансовата облага, както и ниската ставка от 5% налог върху дивидентa при източника; ваучерната стратегия за поддръжка на МСП за листването им на фондовата борса и идния старт на пазара за напредък на БФБ, който дава опция за набирането на капитал до 1 млн. евро без проспект.

" Продължаваме нашите целенасочени старания за построяването на витална екосистема от динамични и проспериращи български компании, които желаят да проучат всички съществуващи благоприятни условия за набиране на капитал, с цел да влагат в растежa си. За постигането на тази амбициозна цел Българска фондова борса е верният сътрудник. Убедени сме, че работната среща е единствено поредна стъпка, като сме възнамерявали още начинания в тази посока през новата година. “, сподели Иван Такев, изпълнителен шеф на БФБ.

Начало на полемиката сложи BIODIT, чийто изпълнителен шеф Юлиан Софрониев показа с участниците провокациите по пътя от частна към обществена компания. „ Когато взехме решение да излезем на борсата, у нас се роди и концепцията да съберем всички страни в процеса и да беседваме. Защото е фрапиращо какъв брой малко фирмите у нас знаят за преимуществата, които дава общественото предложение. Радвам се, че от БФБ прегърнаха тази наша самодейност и се надявам днешната среща да е началото на една ползотворна полемика “, сподели шефът на BIODIT. Софрониев уточни също, че общественото предложение дава повече еластичност. Дава опция на вложители, които не са имали инструмента да влагат в дадена компания, да го създадат и да имат равни права с останалите.

Основните моменти, които се откроиха в дебата бяха незадоволителното познание у фирмите за опциите, които финансовия пазар предоставя; нуждата от построяването на експертен потенциал във компаниите, който да адресира наличните благоприятни условия за набиране на капитал посредством БФБ; съществуващите предубеждения по отношение на възможен обществен статут на една компания и изключително обвързваните с това административни задължения.

Сред фирмите, които се включиха, имаше представители на разнообразни браншове на стопанската система като: Solid 55, Secdoor, Domestina, Ucha.se, Net 1, Superhosting, Биологичен и здравен клъстер България, Farmhopping, BGMenu, Claim Compass и други

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР