Представители на министерствата на околната среда и водите, транспорта, вътрешните

...
Представители на министерствата на околната среда и водите, транспорта, вътрешните
Коментари Харесай

Управляващите планират спиране от движение на автомобилите без катализатори

Представители на министерствата на околната среда и водите, превоза, вътрешните работи и финансите обмислят промени в нормативните актове, които да разрешат прекъсване от придвижване на коли, които нямат катализатори, или не покриват екологичните правила, които са имали сега на произвеждане, споделя в изявление за вестник 24 часа министърът на околната среда и водите Нено Димов.

" Както не можете да карате кола, която има неизправна спирачка или кормило, по този начин би трябвало да не можете да карате и кола, която има проблем с очистващата система, или въобще няма катализатор ", аргументира се Димов.

Екоминистърът моли да се вършат и инспекции на пътя за равнищата на отделяните нездравословни излъчвания. През зимата такива започнаха, само че обгърнаха единствено товарните коли и продължиха едвам няколко дни.

Като проблем Нено Димов показва, че още при първичната регистрация на колите в страната те не се ревизират за отделяните нездравословни излъчвания, тъй като в доста от пунктовете няма нужното съоръжение. В същото време на техническите прегледи, където задълижително има сходна инспекция, всеобщо се пускали коли, който замърсяват над нормите.

" Ако пунктът пусне кола с неизправна спирачка, има глоба за него, само че в тази ситуация с катализаторите няма ", допълна Нено Димов. Той не скрива, че се обмисля лишаване на лицензи за сходно нарушаване, само че занапред в работната група ще се обясняват детайлите.

Какво прави катализаторът

Ролята на катализаторите в изпускателната система на актуалните коли е да трансформира нездравословните субстанции за околната среда в отработени газове, получени при работата на мотора, в безвредни субстанции като въглероден диоксид, азот и водни пари. Той обаче има избран живот и откакто спре да прави работата си би трябвало да се смени, с цел да работи колата обикновено.

Тъй като нов катализатор, даже за всеобщите модели, постоянно коства над 600 лв., българският механически талант измисля вид те да бъдат премахвани и електрониката на автомобила заблуждавана, че всичко е наред.

Друг проблем е, че поради скъпите метали в катализатора, те са и обект на обири, като още веднъж няма финансова логичност да се заплати за нов, в случай, че автомобилът е остарял и на ниска цена.

Стимулите за нови коли към този момент са на назад във времето

В отговор на въпрос, Нено Димов споделя, че се мисли и за тласъци за закупуване на нови коли, само че това бил основният акцент. Той не се ангажира и с мнение дали страната ще подкрепя финансово покупката на електрически автомобили, както прави Румъния, да вземем за пример.

Екоминистърът дава да се разбере, че такива бонуси надали ще се дават с пари от Европа, като по-ефективно било средствата по стратегия " Околна среда " да се дават за ограничения, свързани с понижаване на потреблението на дърва и въглища за отопление.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР