Представители на местната власт, здравни институции и неправителствени организации обсъждаха

...
Представители на местната власт, здравни институции и неправителствени организации обсъждаха
Коментари Харесай

Експерти обсъждаха проблемите в здравеопазването във...

Представители на локалната власт, здравни институции и неправителствени организации обсъждаха проблемите в опазването на здравето и опциите за решаването им.

Заместник кметът на община Велинград Исмаил Моллов откри първата кръгла маса, отдадена на положителните практики и проблемите в опазването на здравето. Събитието бе резултат от напъните на кмета на община Велинград доктор Коев и представители на две неправителствени организации – Неправителствени организации „ Конфедерация отбрана на здравето ” и ИК „ Да поработим за Велинград ” да се слагат за разискване належащи въпроси, свързани с публичното здраве. На срещата участваха общински съветници, кметове на кметства от общината, шефове на здравни заведения и държавни структури, лекари, медицински лица, ангажирани с тематиката.
Г-жа Диана Хаджиангелова показа активността на Национално пациентско обединяване „ Конфедерация отбрана на здравето ” и показа, че от основаването си през 2005 година до в този момент то сплотява над 20 пациентски организации в страната и е част от Европейския пациентски конгрес. Съдейства за отбрана правата на пациентите с разнообразни болести и води разговор със законодателната власт за смяна на нормативната уредба за възстановяване здравето на хората. Г-жа София Ключкова показа резултатите от анкета, обвързвана със положението на опазването на здравето на локално равнище –здравното и аптечно обслужване в дребните обитаеми места, опциите за профилактика, проблемите със сградния фонд, лекарската подготвеност и други Д-р Илза Попова показа своята фантазия във Велинград да бъде основана Национална детска клиника за рехабилитация посредством потребление на минералната вода и планинския въздух. Д-р Крантев описа за своя 27 годишен опит като шеф на държавно лечебно заведение и за разочарованието си от настоящата сега здравна система. Директорът на РЗИ- Пазарджик Фани Петрова показа, че е най-важно да се работи в посока профилактика на болесттите, тъй като съгласно известната максима 1 грам профилактика е еднакъв на 1 кг здраве. В края на срещата господин Моллов заключи, че са набелязани 16 тематики, по които би трябвало да се търсят решения и на идната кръгла маса, евентуално в по-разширен откъм специалисти състав, ще се придвижат проблемите

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР