Представители на местната власт и бизнеса от китайскитя град Дзъбо,

Представители на местната власт и бизнеса от китайскитя град Дзъбо, ...

Градът на Лао Дзъ иска Карлово за побратим.Представители на местната власт и бизнеса от китайскитя град Дзъбо, родно място на философа Лао Дзъ, проучват възможностите за побратимяване с община Карлово, както и евентуални инвестиции в региона.

Заместник-кметът Стойо Карагенски посещна, водена от Тиян Жанмин – директор в община Дзъбо. В десетчлената делегация участаваха представители от администрацията на Дзъбо, провинция Шандонг и китайски бизнесмени.

Индустриална зона – Карлово с терен от 580 декара, с възможности за разширение на терена енай-атрактивният проект на региона, който очаква серизони инвеститори, заяви пред китайската делегация Стойо Карагенски.

Той подчерта, че този порект пердвижда изгражане на инфраструктура и е подходящ за съсзадване на високотехнологичен парк или логистичен център за бизнес в централната част на Южна България.

Мястото има отлични комуникации и със Севенра България през прохода Шипка, който е само на около 50 километра. Карагенски представи и възможносттие а инвестции в балнео и СПА обекти в град Баня, който се слави с най-добрата термална минерална у нас.

Град Дзъбо е с население от 4,7 милиона жители, а приходите които внася общината към държавния бюджет възлизат на 40 милиарда юана. Общината има много добро развито индустриално производство, възлизащо на 400 милиона юана. Развити са различни индустриални браншове, като текстил, керамика, фармация и др.

Градът е известен още с футболния си отбор, като Дзъбо е мястото, където се заражда най-древният футбол, признато от ФИФА през 2005 г. Там се е намирало древното царство Чи, датиращо от преди 3 200 г., и е родно място на известния в цяла Югоизточна Азия китайски писател Лао Дзъ. Град Дзъбо е с много важно значение за икономиката на Китай, като поддържа политика на отвореност към света.

Контактите между Карлово и Дзъбо са установени от изпълнителния директор на „Българска роза“ АД Спас Видев, който има много добро сътрудничество с фирма от китайския град, а кметът му изпраща делегацията в Карлово с цел побратимяване.

Стойо Карагенски и Тиян Жанмин подписаха протокол от срещата и си размениха подаръци. Ръководителят на китайската делегация получи Почетен плакет на община Карлово и дърворезба със символа на град Карлово – роза.

Жанмин върна жеста и подари на каролвския заместник-кмет шишенце за парфюм, ръчно изрисувано от вътрешната страна, като произведение на изкуството и копринен шал от град Дзъбо, който се слави с своята много добре развита копринена индустрия.

Източник: marica.bg