Представители на Консултативния комитет към Рамковата конвенция за защита на

...
Представители на Консултативния комитет към Рамковата конвенция за защита на
Коментари Харесай

Ескперти в Пловдив за малцинствените групи

Представители на Консултативния комитет към Рамковата спогодба за отбрана на националните малцинства са на мониторингово посещаване в България.

В рамките на визитата те се срещнаха с специалисти от Община Пловдив в сферите на образованието, обществените действия, опазването на здравето и културата.

Участие в полемиката взеха ръководителят на Консултативния комитет Петра Ротер и самостоятелният специалист Клаус Поер, а от страна на Община Пловдив – шефът на Дирекция „ Социална политика “ Веселина Ботева, началникът на отдел „ Образование “ Донка Щилянова, изпълнителният шеф на общинска фондация „ Пловдив 2019 “ Кирил Велчев, гл. специалист в отдел „ Спорт и юношески действия “ Зоя Петрушева, гл. специалист в отдел „ Култура, археология, туризъм “ Такухи Тавитян и доктор Красимира Василева от дирекция „ Здравеопазване “.

„ През последните години Община Пловдив организира редица политики за подкрепяне малцинствените общности. Проектите, които изпълняваме, демонстрираха доста добър модел в основаването на интегрирани услуги и общественото включване на по-уязвимите групи “, съобщи Веселина Ботева.

Тя добави, че през идната година следва да бъде открит Център за интегрирани обществени и здравни услуги на едно гише в квартал Столипиново, който ще даде усъвършенстван достъп до административни, обществени, просветителни и здравни услуги на уязвимите етнически групи.

„ Дейностите по плановете, които изпълняваме, са ориентирани към превъзмогване езиковата  бариера. Използваме и културните събития като средство за привличане на децата към просветителния развой, работим за присъединяване и на техните родители “, съобщи Зоя Петрушева.

От своя страна доктор Красимира Василева акцентира, че в кварталите с малцинствени групи работят здравни посредници, които реализират връзка с общопрактикуващи лекари, вземат участие във имунизационни акции, закупуват медикаменти.

Обсъдени бяха положителни практики в областта на образованието и културата.

Консултативният комитет прави визити на всеки пет години за наблюдаване на осъществяването на Рамковата спогодба. България ратифицира Рамковата спогодба през 1999 година, като последната аудиенция беше през 2019 година

На база резултатите от визитата ще бъде направено мнение, в което мониторинговите органи насочат рекомендации по отношение на използването на разнообразни политики за отбрана на националните малцинства.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР