Представители на Кипър, Гърция, Израел и Италия подписват днес в

...
Представители на Кипър, Гърция, Израел и Италия подписват днес в
Коментари Харесай

Кипър, Гърция, Израел и Италия подписват днес за газопровода East Med


Представители на Кипър, Гърция, Израел и Италия подписват през днешния ден в Никозия меморандум за съдействие по отношение на построяването на газопровода East Med, съобщи Българска телеграфна агенция.

Проектът планува природен газ да бъде пренасян от находищата в Източното Средиземноморие до Европа през остров Крит и континенталната част на Гърция. Дължината на тръбите ще е 2000 км, а цената - 6 милиарда евро.

" От изследванията се вижда че газопроводът е най-конкурентният избор за транспорт на синьо гориво от Източното Средиземноморие до европейските пазари ", сподели гръцкият министър на енергетиката Йоргос Статакис. Плановият потенциал на тръбата е 10 милиарда куб. м. газ годишно, с благоприятни условия това количество да доближи 16 милиарда куб. м.

За тази цел се правят сондажи. Откритите до момента залежи, както и направените оценки за тях трансформират Източното Средиземноморие във водеща дестинация за облекчаване на енергийните потребности на Европа въз основа на задачите, сложени до 2040 година

Наред с това са избрани и датите за тристранните срещи на равнище водачи с присъединяване на Израел и Йордания. За 9 януари в Никозия е планувана среща сред Кипър, Гърция и Израел, а на 16 януари също в Никозия ще се състои среща с присъединяване на Кипър, Гърция, Йордания, на която ще участва и йорданският крал Абдула, се споделя още в обявата на гръцкото издание.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР