Представители на кауза За Доброто, майки, архитекти и инженери внесоха

...
Представители на кауза За Доброто, майки, архитекти и инженери внесоха
Коментари Харесай

Петиция за нова процедура за Национална детска болница, за година - не е свършено нищо

Представители на идея " За Доброто ", майки, архитекти и инженери внесоха през днешния ден в Президентството петиция за прекъсване на контракта за градеж на Национална детска болница в скелето на Александровска болница, подписан преди година от държавното управление на премиера Бойко Борисов . Те желаят пускане на процедурата изначало. В петицията са се подписали близо 60 000 души единствено за няколко дни.

" След месеци на високомерно пресечен разговор на страната с жителите, гражданската самодейност " За същинска детска болница " изиска отговори от институциите по Закона за достъп до социална информация, от които излиза наяве, че изоставеният градеж е противозаконен и са нужни тежки и дълги административни процедури, с цел да може да бъде приключен. Установено е също, че 9 от общо 12-те етажа не дават отговор на условията и се постанова да бъдат разрушени и построени отначало, само че върху съвсем 40-годишните остарели основи. Възложена е и нова оценка на положението на постройката ", показват от самодейността.

Договорът е с изпълнителя - " Главболгарстрой " АД, " ГБС - Пловдив " АД и " Главболгарстрой Интернешънъл " АД, обединени в ДЗЗД " Детско здраве ".

" Държавата може да приключи контракта без неустойки, само че не желае да го направи. Не желае и да признае какъв е нейният интерес от национална болница, която е остаряла и негодна още преди да бъде издигната. Заложници и жертви на този интерес са българските деца. Над тяхното здраве са сложени ползите на комерсиалното сдружение, посочено за реализатор на градежа. Държавата има една съществена функционалност и тя е да се грижи за интереса на гражданското общество. Не за нечии частни ползи, нито фирмаджийски, нито ведомствени ", са претекстовете на вносителите на петицията.

Те упорстват държавното управление да стартира на чисто процеса на създаване на съвременна и качествена детска болница, която ще служи на обществото през идващите минимум 50 години.

- Да приключи неотложно подписания с консорциума контракт за реорганизация. Този контракт е освен юридически противоречив заради неспособност на предмета на контракта, този документ е срамен от морална позиция.

- Да обезпечи бистрота на дейностите си, като учреди Обществен съвет към " Здравна капиталова компания за детска болница " ЕАД - гаранция за гражданския надзор в отбрана на най-хубавия интерес на децата-пациенти и родителите им.

- Да направи изчерпателен разбор на потребностите на детското опазване на здравето, а по-късно да изготви професионално и в детайли техническо задание за планиране на бъдещата детска болница.

- Да приготви първокласен капиталов план като организира открит интернационален архитектурен конкурс с същинско предпочитание за основаване на детска болница на международно равнище.

- Да подсигурява качественото осъществяване на строителството, с високи и ясни критерии за избор на строител.

- Да обезпечи бъдещата педиатрия с квалифицирани и стимулирани лекари и медицински личен състав, като приготви основаването на Национален център за детско здраве към Министерство на здравеопазването по член 5.(1) от ЗЛЗ, осигуряващ действието и финансирането на съществуващите академични педиатрични клиники и националната детска болница по стандартите на Европейски Съюз.

Пред медиите през днешния ден доктор Таня Андреева, ревматолог и педиатър, изиска " преустановяване на скандалния контракт с " Главболгарстрой ", подписан на мрачно по време на пандемия и е за дотъкмяване и представляващ реорганизация на един зарязан 40-годишен градеж, неспособен да бъде актуалната детска болница, която да оставим на децата и внуците си ". Министерски съвет да приключи целия контракт и да започва построяването на детската болница от началото, с интернационален конкурс , качествено строителство и това да е под цивилен надзор посредством публичен съвет, обещан още предходната година, желаят вносителите.

" За една година нищо не се е случило по проблема Национална детска болница, няма входирано позволение за градеж и нищо друго, с изключение на неистови старания да се задържи компанията, с която е подписан договорът ", сподели още Андреева.

Президентството е определено, защото Румен Радев е подал единствен ръка и е чул настояванията им, след което е последвала среща с Бойко Борисов. Петицията ще бъде импортирана и в Министерски съвет, и в Министерство на здравеопазването, от които в действителност зависи да се приключи договорът.
 Представиха проекта Национална детска болница
Представиха проекта Национална детска болница

Здравният министър всеки ден мислил за Националната детска болница

Припомняме, концепцията за градеж на Национална детска болница е най-малко от 30 години, само че до в този момент не е осъществена. Първоначално желание да се помести детската болница беше за постройката на болница " Лозенец " (т.нар. държавна болница), само че по-късно тя беше дадена и за подкрепяне на.

Така държавното управление и Министерство на здравеопазването минаха към вид градеж в комплекса на Александровска болница, като публичната поръчка за него започва предходната година, а на ДЗЗД " ДЕТСКО ЗДРАВЕ " за осъществяване на инженеринг (проектиране, строителство и авторски надзор), е 77 839 442.89 лв. без Данък добавена стойност или 93 407 331.47 лв. с включен Данък добавена стойност.

Още през август 2019 година в поръчката за детската болница и я апелираха. Преди две седмици градежът на детска болница получи.

На 18 октомври 2019 година от Камарата на архитектите настояха публичната поръчка за новата педиатрична болница да бъде спряна. Те оповестиха, че, за което пък Камарата на строителите у нас.

След това с претекст, че тази постройка е рискова, остаряла и не покрива потребностите на лечебно заведение за децата. Те се проведоха и в самодейност с подписи за смяна напълно на плана.

На 27 май 2020 година министър председателят Бойко
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР