Представители на IT-бизнеса стават учители в 51 български училища от

...
Представители на IT-бизнеса стават учители в 51 български училища от
Коментари Харесай

IT бизнесът влиза в час в 51 училища

Представители на IT-бизнеса стават учители в 51 български учебни заведения от тази образователна година. Учители пък ще вървят на образования в IT-фирми. Днес за първи път учителите и IT-специалистите се срещнаха по време на Информационния ден на националната стратегия " IT бизнесът преподава ".


Днес дружно, на една маса, седнаха учители и ИТ-специалисти. Обмениха първичните си хрумвания по какъв начин ИТ-бизнесът да преподава в учебно заведение.

Инж. Наташа Ивайлова, учител на " Информатика " ПМГ, Враца: Имаме възпитаници, които са с много ползи в региона на ИТ-технологиите и въпреки всичко имаме такава потребност от външни лектори, които да оказват помощ на учителите и да срещнат нашите възпитаници с нови технологии.

Йонко Терзиев, представител на IT-фирма: В последна сметка от учениците чакаме да станат бъдещи сътрудници в нашия отрасъл. Можем да помогнем в региона на семинарни лекции в киберсигурността, в 3D решения, в разработка на програмен продукт.

Очаква се Националната стратегия на просветното министерство " ИТ-бизнесът преподава " да стартира при започване на тази образователна година в 51 учебни заведения. Техният брой ще нараства, като това може да са освен професионални гимназии, а и профилирани и частни учебни заведения. ИТ-фирмите с преподаватели пък към този момент са към този момент 23.

Красимир Вълчев, министър на образованието и науката: Бях прелестно сюрпризиран от срещите с ИТ-бизнеса, когато чух, че доста от тях желаят да преподават в учебно заведение, макар че това са хора, които получават многохилядни заплати. Това ще бъде и потребно и ще даде спомагателни познания и умения на учениците.

Програмата има още един модул- учители по осведомителни технологии ще могат да се образоват в ИТ- компании. Те ще получават образци от действителната ИТ- процедура.

Инж. Наташа Ивайлова, учител на " Информатика " ПМГ, Враца: Разбира се, че ще отидем, ние дори он-лайн си записваме курсове, учим.

Парите, отпуснати по Националната стратегия, с цел да се реализира плана, са 1 млн. лв..
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР