Представители на гражданската организация Народна сила отбелязаха 100 години от

...
Представители на гражданската организация Народна сила отбелязаха 100 години от
Коментари Харесай

Граждани поднесоха цветя по повод 100-годишнината от Ньойския договор

Представители на гражданската организация " Народна мощ " означиха 100 години от подписването на несправедливия за България Ньойски кротичък контракт. Те сервираха цветя пред Паметника на незнайния войник в центъра на София и приканиха българите да не не помнят историческите последици, които документът нанася на страната ни.
" Днес България е в същото състояние, в което преди 100 години подписваше оня гибелен контракт, който осакати нейната територия ", съобщи по време на церемонията историкът и водач на " Народна мощ ", Георги Димов. Той се обърна към днешните политици с настояването да не употребяват патриотизма, с цел да осребряват своите сметки. По думите на Димов Ньойският контракт е " диктат за България " и би трябвало да виси като обица на ухото на днешните генерации ръководещи.
Представителите на гражданската организация направиха и някои паралели сред подписания преди век документ и " безпринципните съюзи ", в които вземат участие мощните на деня. Посланието на членовете на " Народна мощ " е, че всеки, който милее за бъдещето на България, е добре пристигнал да поддържа идеите на сдружението.
Сподели с твоите другари
напомня, че Ньойският кротичък контракт е подписан сред България и страните от Антантата, като слага завършек на присъединяване на страната ни в Първата международна война. Българската страна поставя подписа си под големия напън на Съглашението. Това прави министър-председателят Александър Стамболийски на 27 ноември 1919 година в кметството на парижкото предградие Ньой сюр Сен. Документът е утвърден на 15 февруари 1920 г
Според контракта България би трябвало да съобщи на Кралството на сърби, хървати и словенци Западните околности – областите към Босилеград, Цариброд и Струмица, както и няколко села в Кулско с най-вече влашко население. Антантата поема под ръководство Беломорска Тракия, само че излиза наяве, че тя ще бъде дадена на Гърция.
България няма право да има съвременни военни технологии, флот и авиация, а наложителната военна работа е анулирана. Сухопътните сили трябвало да не надминават 33 000 души, в това число полицията.

Репарациите, които България би трябвало да изплати на съдружниците съгласно Ньойския контракт, са в размер на 2,25 милиарда златни франка. От отделените земи в идващите 3 години в България идват над 100 000 бежанци, а 600 000 българи остават оттатък граница.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР