Представители на гражданската група Бетономорие внасят при президента Румен Радев

...
Представители на гражданската група Бетономорие внасят при президента Румен Радев
Коментари Харесай

Група "Бетономорие" иска от президента да наложи вето на Закона за Черноморието

Представители на гражданската група " Бетономорие " внасят при президента Румен Радев настояванията си за налагане на несъгласие на признатите промени в Закона за устройство на черноморското крайбрежие " за прекъсване на обезобразяването и презастрояването на крайбрежието и отбрана на конституционните цивилен права ". Това се споделя в известие на групата до медиите.

Законът бе признат предходната седмица. Повече за това четете тук.

Организациите упорстват за среща с президента. Обосновават настояването си за несъгласие с няколко аргумента:

Законът нарушава конституционните отговорности на страната да обезпечи поддържането и разнообразието на живата природа, допускайки увреждането на дюните с най-голяма повърхност - зараждащите се дюни, които неразбираемо са изключени от регламента;

Законътограничава правото на жителите на свободно напредване, като на процедура не разрешава палатките, кемперите и караваните на личното им българско черноморско крайбрежие;

Законът лимитира правото на физическите лица по черноморското крайбрежие да ръководят земите, горите или урбанизираните си парцели, единствено след нова неразбираема категоризация;

Законът нарушава главния парламентарен принцип на правовата страна, създавайки условия централните и локални управляващи, по свое убеждение и без ясни правила, да санкционират туристи и притежатели.

Законът на процедура не основава устойчива регулация против увреждането и замърсяването, а по неприемлив класов принцип, авансово уличава къмпинг–културата като единствен извършител на законността по Черноморието.

Становището за налагане на несъгласие се внася от Асоциацията на парковете в България. В него се цитират и записаното в Червената книга на България на Българска академия на науките от 2015 година за препоръчваното преустановяване на застрояването, с цел да се опазят дюните.

В прорез с конституционният принцип на правовата страна, в мнението се акцентира, че в по този начин признатия закон съществува само определение на пясъчни дюни, а не другите типове дюни. Липсата на изясненост, къде жителите и юридическите лица ще бъдат глобявани и глобени и къде не, прави текста неразбираем и неакуратен, оставяйки необятно поле за разнообразни и спорни тълкувания и използване, което опонира на наредбата на чл.4 ал.1 на Конституцията.

В мнението се показва още, че ограничавайки кемперите и караваните, законът нарушава правилото за свободно напредване на територията на страната, залегнал още веднъж в Конституцията.

В обществените мрежи и на страницата на събитието на Бетономорие се регистрира остро възмущение от основания непоколебим правилник за хората, които обичат къмпинг културата и които не нараняват или замърсяват околната среда, а в това време пред очите ни хотели с огромна повърхност, се разполагат непосредствено върху дюни и директно до вълните, се показва в известието до медиите.

След извършените митинги в края на предходната седмица през днешния ден 18:36, на пл. " Народно заседание ", доброволци провеждат подписка за налагане на президентско несъгласие.

Група " Бетономорие " сплотява Асоциация на парковете в България, Българска асоциация за различен туризъм, Българска фондация " Биоразнообразие ", Свободен Камен бряг, Софийски спорен конгрес, Интерактивна България, съдружие " Да запазим Корал " и съидейници, Гражданска самодейност " За Делфините ", Спаси Пирин, Гражданска самодейност за Лозенец, Организация за протекция на българските жители, Инициативен комитет кемпер общество, Камара на геодезистите в Бълария, с ръководител Йоан Кратерзиян.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР