Представители на ГЕРБ отново атакуваха промените в Изборния кодекс и

...
Представители на ГЕРБ отново атакуваха промените в Изборния кодекс и
Коментари Харесай

ГЕРБ пак плаши с евентуално касиране на изборите

Представители на ГЕРБ още веднъж нападнаха измененията в Изборния кодекс и отново плашат с конституционна рецесия и вероятно анулиране на изборите, които ще се проведат на 11 юли. Този път препъникамъкът е отводът на ЦИК да се броят ръчно контролните разписки от машинното гласоподаване във всички изборни секции.

За такова преброяване упорстваха представителите на партията в комисията. Така и обаче не можаха безапелационно да обяснят за какво това би трябвало да се прави. Машинното гласоподаване на процедура се обезсмисля, в случай че членовете на секционните изборни комисии бъдат принудени да броята ръка всички разписки.

Приетите промени в Изборния кодекс са политически парадокс. Категорично е нарушено равното изборно право. Това сподели Дани Каназирева, лидер на листата на ГЕРБ в Пловдив-област на брифинг в централата на партията.

" С измененията гласоподавателите бяха разграничени в секции под 300 и над 300 души. Тези в секциите под 300 души имат право единствено на хартия и са лишени от правото на машинен избор, а тези в секциите над 300 души имат право единствено на машинен избор и са лишени от правото си на гласоподаване на хартия ", съобщи Каназирева.

" Заложените правила в член 10 на Конституцията, които имат за цел провеждането на почтени, транспарантни и демократични избори, жестоко бяха нарушени и при метода на отчитане на резултатите. Няма ефикасен цивилен надзор при отчитането на крайния резултат. Беше признато единствено да се следи съвпадението на броя на квитанциите с броя на гласувалите съгласно машинния протокол, само че не и да се ревизира дали наличието на машинния протокол подхожда на квитанциите. Нещо още по-фрапантно - даже този член на Конституцията сега е нарушен от Централната изборна комисия. Само преди два дни с решение на ЦИК беше отказано преброяването на контролните разписки. Преброяването на машинния избор става единствено със програмен продукт, до който има достъп избран кръг лица ", добави тя.  

По думите й машинният избор е бил отменен като противоконституционен в Германия точно тъй като липсва ефикасен цивилен надзор, при който да не е нужно потреблението на специфични познания. " Преброяването вътре в машината става единствено със програмен продукт, до който има достъп избран кръг технически лица. Затова съдът в Германия споделя, че този избор е противоконституционен, защото не може да се обезпечи ефикасен цивилен надзор в наличието както на изборната администрация, по този начин и на представителите на политическите партии, на наблюдаващи, на покровители и на претенденти, което изрично нарушава демократичния темперамент на Републиката, публичността на изборите и върховенството на закона. За страдание, България беше осъвременена от Трифонов и Иванов до такава степен, че сбяхме подредени като Индия, Бутан, Венецуела и Бразилия. Още преди 10 години съвсем цяла Европа се отхвърли от машинния избор ", уточни още Дани Каназирева.

Тя означи, че две седмици преди вота няма решение за машинния избор в чужбина. " Все още няма машини, софтуерът още не е модофициран, никой не знае какъв брой души действително ще гласоподават, не се знае какъв брой машини са нужни за секциите в чужбина. Не се знае по кое време ще се модифицира софтуерът, по кое време ще се изпратят в чужбина, кои механически лица ще поддържат редовността на тези машини. Питаме кой ще поддържа машините отвън, в Турция кой ще обслужва машините в малко над 100 секции. Разбираме, че в чужбина има набиране на лица на свободен принцип. Категорично с това се рискува вотът в чужбина ", разяснява тя.

Според нея действително две промени са били направени в Изборния кодекс - " отвориха се секциите за Движение за права и свободи в Турция и се сътвори риск от анулиране на изборния резултат йна вота на 11 юли ". " До това се свежда огромната промяна. България е сложена в обстановка, в която държавата сама не може да провежда най-важния развой – изборния. Т. нар. партии в устрема си да угодничат на партията на Трифонов потъпкаха своите поръчки за промени в изборите и сведоха промяната до отваряне на секции за Движение за права и свободи в Турция и риск за анулиране на изборите ", повтори Каназирева.  

" Приетите промени сложиха членовете на ЦИК на електрическия стол. Вижда се, че просто няма задоволително машини. Измененията бяха признати на инат. Най-честната позиция на ЦИК сега би била да излязат и да кажат, че не могат да се оправят ", уточни и Радомир Чолаков, втори в листата на ГЕРБ в Пловдив.

" Предупредихме, че страната може да бъде изправена пред конституционна рецесия и сега всичко сочи в тази посока. Държавата сега е в обстановка на мъка и всички органи се пробват трудно да замажат обстановката. Разписките от машинния избор би трябвало да бъдат броени. Всичко друго е риск за конституционна рецесия ", акцентира Чолаков.

Според Каназирева ЦИК би трябвало да одобри решение, с което да се ревизира съвпадението сред данните в разписката и протокола, който се разпечатва. По думите й рискът е подложен и е реалност вероятността някой да желае анулиране поради признатите промени в Изборния кодекс.

В сряда и четвъртък в поредност от изказвания някогашните ръководещи нападнаха служебното държавно управление. Те попитаха разследван ли е за данъчни измами изпълнителният шеф на Държавен фонд " Земеделие " Борис Михайлов, усъмниха се в експертизата на Михайлов.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР