Представители на еврозоната са изразили безпокойство, след като Атина обяви

...
Представители на еврозоната са изразили безпокойство, след като Атина обяви
Коментари Харесай

ЕС е обезпокоен от гръцките планове за фискалната и социалната политика

Представители на еврозоната са изразили безпокойствие, откакто Атина разгласи проекти за облекчение на данъчната политика и увеличение на обществените заплащания, които биха могли да нарушат уговорките, поети от Гърция към нейните кредитори, заяви " Ройтерс ", като се базира на трима участници в мониторинга на фискалната обстановка в страната.

След излизането от третата избавителна стратегия през август предходната година Гърция реализира съглашение с кредиторите си от еврозоната да реализира избрани фискални цели до 2022 година в подмяна на по-нататъшна финансова поддръжка.

С наближаването на европейските избори в края на май обаче и откакто Гърция надвиши фискалните си цели, гръцкият министър председател Алексис Ципрас разгласи във вторник понижаване на налозите и връщане на спомагателните заплащания към пенсионерите с ниски приходи наред с други ограничения.

Тези проекти " може и да не са в благозвучие с уговорките (на страната) ", е споделил един от източниците от Европейски Съюз и е допълнил, че европейските представители са изразили опасенията си по време на постоянната задача в Атина, която приключи в сряда.

Гърция се съгласи да образува примитивен годишен бюджетен остатък от 3.5 % от Брутният вътрешен продукт до 2022 година Според новия проект тази цел ще бъде понижена на 2.5 %, въпреки че Ципрас разгласи, че 5.5 милиарда евро ще бъдат заделени като гаранция, че Гърция ще реализира по-високата фискална цел, контрактувана с кредиторите.

" Предложенията на Ципрас са тъкмо това политически обусловено данъчно облекчение, от което ние се опасявахме в нашите разбори на устойчивостта на дълга ", е споделил различен европейски източник.

Докладът от задачата е формиран в внимателен звук и споделя, че " задачата се осведоми за оповестените нови ограничения, които ще бъдат оценени предвид на сходството им с контрактуваните фискални цели и с уговорките на Гърция към Еврогрупата след края на програмата ".

Плановете на гръцкото държавно управление може да бъдат разисквани от финансовите министри от еврозоната на идната им среща на 16 май, макар че дневният й ред към момента не е дефинитивно конкретизиран, е споделил един от източниците. Според различен източник министрите може да изчакат до юни, с цел да избегнат полемиката преди изборите за Европейски парламент.

В момента няма непосредствени опасения за устойчивостта на гръцкия дълг, тъй като страната е основала огромен финансов буфер, " само че това не значи, че няма да има проблем дълготрайно ", е декларирал един от източниците на " Ройтерс ". /БТА

Всичко, което би трябвало да знаете за: Гръцката рецесия (2598)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР