Представители на европейски държави и САЩ се договориха да координират

...
Представители на европейски държави и САЩ се договориха да координират
Коментари Харесай

45 държави ще разследват доказателства за военни престъпления в Украйна

Представители на европейски страни и Съединени американски щати се договориха да координират следствия на хипотетични военни закононарушения в Украйна, скоро след съветския ракетен удар, при който съгласно Киев са починали цивилни жители надалеч от фронтовата линия, заяви Ройтерс.
45 страни на конференцията в Хага - седалището на Международния углавен съд (МНС) – подписаха политическа декларация за взаимна работа по следствията на военни закононарушения в Украйна. Те също по този начин дадоха обещание 20 млн. евро за подкрепяне на МНС, както и на службата на основния прокурор в Украйна и на напъните на Организация на обединените нации за поддръжка.
С повече от 20 000 следствия на военни закононарушения, които към този момент са открити, и разнообразни страни, ръководещи екипи, доказателствата би трябвало да бъдат достоверни и да бъдат систематизирани, обявиха публични лица.
Украинският президент Володимир Зеленски прикани да бъде основан специфичен арбитражен съд, който да проверява съветската инвазия ", съобщи Франс прес.
"Сегашните правосъдни институции не могат да изправят пред правораздаването всички отговорни. Поради това е нужен специфичен арбитражен съд за закононарушенията при съветската експанзия против Украйна ", съобщи Зеленски във видеообръщение към участниците на интернационалната конференция в Хага.
Украинският президент заяви пред форума, че съветски ракети са поразили два публични центъра в западната част на Украйна, при което са починали 20 души, в това число три деца, и са ранени доста други.
"Днес сутринта съветски ракети удариха нашия град Виница, един елементарен, кротичък град. Крилати ракети удариха два публични центъра, разрушени са къщи, медицински център беше опустошен, коли и трамваи бяха подпалени ", сподели Зеленски по видеовръзка. "Това е акт на съветски гнет ".
Руското министерство на защитата не разяснява незабавно информацията за случилото се във Виница, показва Ройтерс.
Украйна твърди, че Москва води непровокирана завоевателна война.
Русия неведнъж е отричала да е забъркана във военни закононарушения и умишлени набези против цивилни жители, откогато нахлу в Украйна през февруари. Тя твърди, че е почнала "специална военна интервенция ", с цел да отбрани рускоговорящите и да изкорени рисковите националисти.
Бомбардировките на съветските сили са трансформирали редица украински градове в руини и оставиха тела по улиците на градовете и селата, които завзеха от нахлуването си през февруари. Украйна твърди, че десетки хиляди цивилни са починали. Москва отхвърля да носи отговорност.
Има и някои известия за неприятно отношение на украинците към съветски пандизчии, макар че по-голямата част от обвиняванията, документирани от органи като Организация на обединените нации, са за хипотетични зверства, осъществени от съветските нашественици и проруските сепаратисти.
Комисарят по правораздаването на Европейския съюз Дидие Рейндерс означи, че обвинените за военни закононарушения и геноцид към момента са на независимост от спорове, датиращи от десетилетия, тук-там като Руанда, Дарфур, Сирия, Конго и Балканите.
"Безнаказаността е голям проблем ", съобщи холандският външен министър Вопке Хукстра на конференция, визирайки военните закононарушения както в Украйна, по този начин и по света.
Русия отдръпна поддръжката си от МНС през 2016 година, откакто съдът дефинира като боен спор завземането и анексирането украинския полуостров Крим от Москва през 2014 г.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР