Представители на европейски държави и САЩ се договориха да координират

...
Представители на европейски държави и САЩ се договориха да координират
Коментари Харесай

45 държави ще разследват доказателства за военни престъпления в Украйна

Представители на европейски страни и Съединени американски щати се договориха да координират следствия на хипотетични военни закононарушения в Украйна, скоро след съветския ракетен удар, при който съгласно Киев са починали цивилни жители надалеч от фронтовата линия, заяви Ройтерс.

45 страни на конференцията в Хага - седалището на Международния углавен съд (МНС) – подписаха политическа декларация за взаимна работа по следствията на военни закононарушения в Украйна. Те също по този начин дадоха обещание 20 млн. евро за подкрепяне на МНС , както и на службата на основния прокурор в Украйна и на напъните на Организация на обединените нации за поддръжка.

С повече от 20 000 следствия на военни закононарушения, които към този момент са открити, и разнообразни страни, ръководещи екипи, доказателствата би трябвало да бъдат достоверни и да бъдат систематизирани, обявиха публични лица.

Украинският президент Володимир Зеленски прикани да бъде основан специфичен арбитражен съд, който да проверява съветската инвазия " , съобщи Франс прес.

" Сегашните правосъдни институции не могат да изправят пред правораздаването всички отговорни. Поради това е нужен специфичен арбитражен съд за закононарушенията при съветската експанзия против Украйна ", съобщи Зеленски във видеообръщение към участниците на интернационалната конференция в Хага.

 Украинският президент заяви пред форума, ч е съветски ракети са поразили два публични центъра в западната част на Украйна , при което са починали 20 души, в това число три деца, и са ранени доста други.

" Днес сутринта съветски ракети удариха нашия град Виница , един елементарен, кротичък град. Крилати ракети удариха два публични центъра, разрушени са къщи, медицински център беше опустошен, коли и трамваи бяха подпалени ", сподели Зеленски по видеовръзка. " Това е акт на съветски гнет ".

Руското министерство на защитата не разяснява незабавно информацията за случилото се във Виница, показва Ройтерс. 

Украйна твърди, че Москва води непровокирана завоевателна война.

Русия неведнъж е отричала да е забъркана във военни закононарушения и умишлени набези против цивилни жители, откогато нахлу в Украйна през февруари. Тя твърди, че е почнала " специфична военна интервенция ", с цел да отбрани рускоговорящите и да изкорени рисковите националисти.

Бомбардировките на съветските сили са трансформирали редица украински градове в руини и оставиха тела по улиците на градовете и селата, които завзеха от нахлуването си през февруари. Украйна твърди, че десетки хиляди цивилни са починали. Москва отхвърля да носи отговорност.

Има и някои известия з а неприятно отношение на украинците към съветски пандизчии, макар че по-голямата част от обвиняванията, документирани от органи като Организация на обединените нации, са за хипотетични зверства, осъществени от съветските нашественици и проруските сепаратисти.

Комисарят по правораздаването на Европейския съюз Дидие Рейндерс означи, че обвинените за военни закононарушения и геноцид към момента са на независимост от спорове, датиращи от десетилетия, тук-там като Руанда, Дарфур, Сирия, Конго и Балканите.

" Безнаказаността е голям проблем ", съобщи холандският външен министър Вопке Хукстра на конференция, визирайки военните закононарушения както в Украйна, по този начин и по света.
Русия отдръпна поддръжката си от МНС през 2016 година, откакто съдът дефинира като боен спор завземането и анексирането украинския полуостров Крим от Москва през 2014 г.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР