Представители на Еврохолд, очакваният нов собственик на ЧЕЗ, дадоха вчера

...
Представители на Еврохолд, очакваният нов собственик на ЧЕЗ, дадоха вчера
Коментари Харесай

Новите собственици на ЧЕЗ объркани за цената на тока

Представители на " Еврохолд ", предстоящият нов притежател на ЧЕЗ, дадоха през вчерашния ден разнопосочни сигнали за бъдещата цена на електрическата енергия. Според досегашния член на енергийния ръб на ЧЕЗ Георги Миков, който ще взе участие и отсега нататък в управата на електроразпределителното сдружение, цената на тока ще се повишава. Председателят на Надзорния съвет на " Еврохолд " Асен Христов съобщи от своя страна, че е допустимо, с помощта на бъдещи вложения, тя да задържи равнището си или даже да се намали. Електроенергията ще нараства по справедливи аргументи, които не зависят от България, съобщи пред БНР Георги Миков. Според него съществена причина за възходящата наклонност при цената на електрическата енергия ще бъде битката с климатичните промени и прехода към по-чиста сила. В България обаче 43% от производството на електрическа енергия е основано във въглищни централи. Те към този момент са изправени пред пагубни резултати, тъй като би трябвало да заплащат за въглеродни излъчвания. За последните 10 години делът на електроразпределението и електроснабдяването в крайната цена за потребителя е намалял с 50%, сподели Миков.

Пред bTV Асен Христов разяснява, че благодарение на вложения в нови технологии холдингът ще успее да задържи цената на електрическата енергия и даже е допустимо тя да бъде понижена. По неговите думи Комисия за защита на конкуренцията би трябвало да излезе с позитивно мнение за договорката, защото " Еврохолд " не развива различен енергиен бизнес. " Еврохолд " ще заплати 335 млн. евро за придобиването на активите на ЧЕЗ у нас, включително " ЧЕЗ Разпределение ", " ЧЕЗ Електро ", компания за IT услуги, фотоволтаичен парк и сдружение за произвеждане на електричество от биомаса.

Компаниите на ЧЕЗ Груп България ще бъдат добити посредством новосформираното и основано в Холандия сдружение " Ийстърн Юръпиън Електрик Къмпъни Б.В. ", 100% благосъстоятелност на " Еврохолд България АД ". След покупката на ЧЕЗ " Еврохолд " ще сътвори хъб за комунални услуги. Така ще се употребява като централа за вложения в сходни бизнеси в прилежащи страни, сподели Кирил Бошов, ръководител на УС на компанията по Bloomberg TV Bulgaria. " Еврохолд " е основал специфичен Енергиен ръб от специалисти, всеки от които има над 25 години опит в енергийния бранш и е заемал управителни позиции в огромни Източноевропейски енергийни предприятия. Структурата ще подкрепи лекото консолидиране и ръководството на фирмите на ЧЕЗ в България след придобиването и ще бъде съществена движеща мощ за вложенията и нововъведенията в българската електропреносна инфраструктура. Това стана ясно при представянето на тактиката на купувача.

В бъдеще се възнамерява Енергийният ръб да стане част от Надзорния съвет на сдруженията в групата на " Ийстърн Юръпиън Електрик Къпмпани Б.В. ". Инвестиционната стратегия включва развиването на платформи за пресмятане на потреблението, включващи и устройства, с които всеки клиент да следи в действително време какъв брой ток харчи.

Планираната капиталова стратегия от над 270 млн. лева е за сегашния регулаторен интервал до 2020 година, и над 260 млн. лева за идващия регулаторен интервал. Целта е понижаване на загубите на електрическа сила. Дългосрочна цел на " Еврохолд " е да трансформира " Ийстърн Юръпиън Електрик Къмпани Б.В. " в най-голямата самостоятелна компания за комунални услуги в Централна и Източна Европа.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР