Представители на Етнографски музей на открито Етър в Габрово и

...
Представители на Етнографски музей на открито Етър в Габрово и
Коментари Харесай

Музеят на селото в Румъния и музей „Етър” със съвместни инициативи

Представители на Етнографски музей навън „ Етър ” в Габрово и Музей на селото в Румъния организираха среща, по време на която бяха разисквани опциите за съдействие сред двете културни институции. Това стана по време на посещаване на представители нат „ Етър ”-а в румънската столица Букурещ. Работата с доброволци; стратегиите, предопределени за деца и опциите за взаимни начинания на интернационално равнище бяха акцентите по време на диалога.

Организации, в които членуват и ЕМО „ Етър ”, и Музей на селото в Румъния да вземем за пример са: ИКОМ (ICOM – International Council of Museums) и АЕОМ (Асоциация на европейските музеи на открито).

Директорът на ЕМО „ Етър ” доцент доктор Светла Димитрова показа Международния панаир на обичайните занаяти. От Музея на селото в Румъния увериха, че имат интерес от присъединяване на майстори на присъщи локални занаяти в това събитие.

Двата музея могат да обменят опит в разнообразни работни посоки. Обсъдени бяха благоприятни условия за разменни гостувания на експерти за оптимизация на дейностите в двете културни институции.

Между българския и румънския музеи има доста общи характерности, както и значително разлики. И двата са основани като музеи навън. В румънския са показани присъщи особености на архитектурата и обществения обичай на популацията от другите общности в страната, до момента в който в ЕМО „ Етър ” е показан района на Централна Стара планина.

Разположен покрай известната в Букурещ Триумфална арка, Музеят на селото показва къщи, църкви, вятърни мелници и разнообразни други здания, строени до началото на ХХ век в другите области на Румъния. Музеят е открит през 1936 година Преместването на архитектурни обекти на неговата територия продължава и през днешния ден, а посетителите могат да следят самия строителен развой.

Тази интензивност в строителството бе регистрирана като добра опция за взаимни начинания сред двата музея. В ЕМО „ Етър ” към този момент няколко пъти се организира просветителната самодейност „ В света на Старопланинската архитектура ”, където дейна роля има Сдружение „ Мещра – Традиционни познания и занаяти “. Към програмата демонстрират интерес както експерти, по този начин и фенове от цялата страна, с цел да изучат присъщите строителни техники от предишното.

При завръщането си в България представителите на ЕМО „ Етър ” посетиха Историческия музей в Русе, където се срещнаха с част от фондовете и експозициите. Специално внимание бе отделено на обновеното фондохранилище на отдел „ Етнография “, където са инсталирани система от преносими и неподвижни архивни стелажи. Това е най-модерния метод за запазване на фондови единици. Подобно система към този момент действа и във фондохранилището на отдел „ Природа “.

Музейните експерти на ЕМО „ Етър ” разгледаха залите на Историческия музей, Екомузей с аквариум, Музей „ Баба Тонка “ и Музей на градското ежедневие („ Къщата на Калиопа “). Акцент бе подложен върху многочислените благоприятни условия за интерактивност, които оферират русенските музеи, актуалните и съвременни решения на музейните пространства в другите обекти и работата с аудитории.

Отчетено бе, че този опит може да бъде употребен за още по-доброто показване на обектите и изложбите в ЕМО „ Етър ” пред модерна аудитория.
 44445528_1924779507575383_7801820174927003648_n  Exif_JPEG_420  Exif_JPEG_420  Exif_JPEG_42
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР