Представители на ЕС и НАТО бойкотираха презентациятаМосква настоява, че ракетата

...
Представители на ЕС и НАТО бойкотираха презентациятаМосква настоява, че ракетата
Коментари Харесай

Русия представи ракетата „нарушител“ на пакта със САЩ

Представители на Европейски Съюз и НАТО бойкотираха презентацията


Москва упорства, че ракетата й 9М729 е с обхват 480 км и надлежно не нарушава ракетния контракт със Съединени американски щати.
Руската войска показа тактико-техническите характерности на новата си ракета 9М729, с цел да опровергае изказванията на Съединени американски щати, че това оръжие нарушава Договора за ликвидирането на ракетите със междинен и дребен обхват, подписан сред Вашингтон и Москва през 1987 година, съобщи АП.

Неотдавна Съединени американски щати оповестиха, че ще излязат от пакта, защото 9М729 нарушава контракта, забраняващ да се създават, изпитват и разполагат крилати и балистични ракети с наземно базиране, чийто обхват е сред 500 и 5500 км.

На среща с задгранични военни аташета генерал-лейтенант Михаил Матвеевски, шеф на ракетните войски и артилерията на съветската войска, съобщи, че 9М729 има оптимален обхват от едвам 480 км, т.е. по-малко от планувания в
контракта граничен обхват.

Зам. външният министър Сергей Рябков пък уточни, че Русия се надява разясненията, които показва за крилатата ракета 9М729, да дадат още един късмет за разговор със Съединени американски щати по този начин, че да бъде непокътнат ракетният пакт.

На презентацията обаче не участваха представители на страни от Европейски Съюз и НАТО с обяснението, че тя е преследвала “различни цели ” от упованията за изчерпателен брифинг по ракетния контракт, съобщи ТАСС.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР