Представители на елита на Москва обсъждат възможна революция във властта

...
Представители на елита на Москва обсъждат възможна революция във властта
Коментари Харесай

Вашингтон пост: Елитът в Москва обсъжда възможна революция

Представители на елита на Москва разискват допустима гражданска война във властта по метод, по който в никакъв случай не са го правили през последните 20 години.

Това написа за " Вашингтон пост " Катрин Белтън - журналистка и авторка на книгата " Хората на Путин. Как КГБ си върна Русия и след това се изправи срещу Запада ". 

В поддръжка на съжденията си тя цитира неизвестен държавен чиновник.

" Започнахме да навлизаме в революционна конюнктура. Всички чакат нещо друго от това, което се случва в този момент: друго управление, друга война. Ястребите желаят по-строги дейности. Гълъбите въобще не желаят война. Времето за промяна на политическата система назрява. Но по какъв начин ще стане, не знам ".

Откакто през септември украинската войска стартира да освобождава големи територии, Путин е изправен до стената - той бе заставен да изпрати стотици хиляди едвам подготвени резервисти, с цел да се опитат да укрепят изтощената войска на Русия. Този ход провокира митинги в цяла Русия и убеди стотици хиляди мъже, че ще е по-добре да потърсят избавление отвън границите на страната, показва Белтън.

" Никой не е удовлетворен от статуквото ", изяснява съветският държавен чиновник. " Ясно е, че военна или политическа победа няма да бъде допустима. Но загуба също не е допустима. Това се трансформира в обстановката в шаха, известна като цугцванг, когато всяка стъпка е по-лоша от идната и все пак е невероятно да не се движиш ".

Оптимизмът от лятото, когато съгласно втори държавен чиновник мнозина в елита на страната вярвали, че " ще обърнем всичко ", изцяло се е изпарил.

" Хората виждат, че няма бъдеще ", прибавя той.

Принудителната готовност към този момент нанесе удар върху известността на Путин, една от основите за неговата легитимност като президент. Когато труповете на резервисти стартират да се връщат от фронта, обстановката може да се утежни, споделя пред Белтън московски предприемач.

" След няколко месеца в Русия ще има доста отрицателна динамичност: утежняване на настроението в обществото ", добавя той. " Всичко зависи от фронта ".

 
" Арсеналът от вероятни дейности на Путин е доста стеснен ", акцентира Сергей Алексашенко, някогашен заместник-управител на Руската централна банка, който в този момент живее в заточение в Съединените щати. " Освен поразяването на гражданска инфраструктура, той има опция единствено да употребява тактическо нуклеарно оръжие. Ако украинската контраофанзива продължи, въпросът какво да вършим по-нататък остава пред Путин ".

Но малко на брой в Москва имат вяра, че Путин ще прибегне до приложимост на тактически нуклеарен удар, макар заканите на Кремъл, твърди московският предприемач. Защото " тогава няма да му останат никакви карти ". Същевременно Китай може да блокира сходен тип ескалация.

" Това е кутията на Пандора, която китайците не желаят да се отваря ", сподели той.

Подкрепата на Саудитска Арабия за съкращенията на производството на нефт тази зима изглежда е насърчила съветския президент, споделя един от източниците на Белтън. Дори цените на силата да останат на същото равнище, Путин " мисли, че Европа ще бъде в рецесия и няма да има време за Украйна ". Главният изпълнителен шеф на " Газпром " Алексей Милер предизвести в сряда, че " цели градове " в Европа могат да замръзнат и сподели, че няма гаранции, че Европа ще оцелее през зимата с актуалните равнища на газови запаси.

Икономисти и бизнес ръководители обаче настояват, че глобите стартират да удрят по-силно съветската стопанска система.

" Целият бизнес страда от това, което се случва. Всички са замразили капиталовите си проекти ", изяснява представител на московския бизнес хайлайф.

На съветския президент " ще му свършат парите ", подчертава Сергей Гуриев, ректор на университета Sciences Po в Париж. И прибавя:

" Той се нуждае от пари, с цел да заплати на Иран и Северна Корея за оръжия. През декември ще забележим изцяло нова действителност ".
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР