Представители на ЕБВР и на изпълнителите Iberdrola и Belgoprocess присъстваха

...
Представители на ЕБВР и на изпълнителите Iberdrola и Belgoprocess присъстваха
Коментари Харесай

Отпадъците в АЕЦ "Козлодуй" вече се изгарят плазмено

Представители на Европейска банка за възстановяване и развитие и на изпълнителите Iberdrola и Belgoprocess участваха на стартирането в употреба на оборудването за плазмено изгаряне

© Директива за птиците РАО Още по тематиката
Спирането на първите четири блока на АЕЦ " Козлодуй " до момента коства 200 млн. евро

Все още няма трайно решение за съхраненението на отработеното нуклеарно гориво
20 юни 2016
Ерата на полуразпада

След носталгията по спрените нуклеарни реактори на АЕЦ " Козлодуй " настава времето за тяхното погребение и заплащането на цената
13 мар 2015
Хранилището за радиоактивни боклуци получи зелена светлина от Министерство на околната среда и водите

Проектът за погребение на рисковите детайли трябваше да е подготвен до 2015 година
19 фев 2015 Съоръжение за плазмено изгаряне на радиоактивни боклуци работи към този момент в АЕЦ " Козлодуй ". То разрешава да се третират ниско- и средноактивните материали до безвредна форма, а също така доста понижава и размера им преди депониране. Съоръжението е построено от консорциум сред испанската Iberdrola и белгийската Belgoprocess. Проектът е на стойност 31 млн. евро, като 70% от средствата са обезпечени от Международен фонд " Козлодуй " (МФК), а останалите са държавно финансиране.

До три години се чака да влезе в употреба и хранилището, в което ще се погребват отпадъците. То също се финансира от фонда и е ситуирано покрай централата.

Технология с най-малък риск

Плазмената технология разрешава доста да се понижи размерът на отпадъците с ниска и междинна радиоактивност от спрените блокове 1-4 на АЕЦ " Козлодуй ", както и от работещите блокове 5 и 6. Това прави последващото им погребение стопански дейно и безвредно.
В оборудването металите се разтопяват и окисляват, бетонните боклуци и неорганичните материали се разтопяват и се преобразуват в химически инертна стъкловидна шлака, а течностите и органичните материали се изпаряват, тъй че крайният артикул е неорганичен. Технологията разрешава отпадъците да се преработват с най-малък риск за радиоактивно замърсяване, а крайната им форма дава отговор на условията за качество и резистентност при дълготрайно предпазване или погребение, се споделя в известие на Европейската банка за възобновяване и развиване (ЕБВР), която управлява МФК.

Годишната продуктивност на оборудването е 250 тона. В него ще могат да се преработват наново и остарели радиоактивни боклуци, което прави новата технология евентуално необятно използвана освен в АЕЦ " Козлодуй ", прецизират от Европейска банка за възстановяване и развитие.

В консорциума, построил оборудването, Iberdrola взе участие като проектно-конструкторска компания, а Belgoprocess е снабдител на технологията. Самото оборудване ще се експлоатира от Държавно дружество " Радиоактивни боклуци ", което дава отговор за извеждането от употреба на първите четири блока.

В очакване на вместилище

Финалната стъпка с решаването на казуса с ниско- и средноактивните боклуци от АЕЦ " Козлодуй " е построяването на национално вместилище, в което те ще се погребват след преработката. Това ще става на площадка " Радиана " наоколо до централата, където ще се депонират и боклуци от индустрията, медицината, научна активност и бита. Този план също се финансира от МФК, като цената единствено на първия стадий от построяването на хранилището е 71.8 млн. евро. Строителните работи по него се чака да приключат през 2021 година Проектът се извършва от германско-български консорциум от пет компании, а основен реализатор е NUKEM Technologies. Хранилището е планувано да бъде в употреба 60 години и да остане под регулаторен надзор още 300 години по-късно. За фонда

МФК беше основан през 2001 година за да подкрепи извеждането от употреба и да понижи отрицателните последствия от ранното затваряне на първите четири блока в АЕЦ " Козлодуй ". Фондът е в размер на 900 млн. евро, които са обезпечени главно от Европейската комисия, както и от държави-донори - Авсвтри, Белгия, Дания, Франци, Гърция, Ирландия, Холанди, Испания, Швейцария и Обединеното кралство. Освен планове по извеждането от употреба на централата фондът финансира също планове за възстановяване и модернизиране на енергийния бранш, както и ограничения за енергийна успеваемост.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР