Представители на двете най-големи партии в Северна Ирландия се срещнаха,

...
Представители на двете най-големи партии в Северна Ирландия се срещнаха,
Коментари Харесай

Северноирландски партии опитват да възстановят регионалното правителство

Представители на двете най-големи партии в Северна Ирландия се срещнаха, с цел да създадат опит за възобновяване на работата на районното държавно управление, съобщи ДПА.

Британският министър по въпросите на Северна Ирландия Джулиан Смит заяви в Туитър, че тази заран са били извършени градивни диалози с водачите на двете обединения.

Католическата, републиканска партия " Шин фейн " и протестантската, пробританска Демократична юнионистка партия (ДЮП) водят от близо три години спор за реформиране на ръководещата в Северна Ирландия коалиция, който към този момент не е довел до никакъв резултат. Регионалното държавно управление не действа от януари 2017 година, отбелязва ДПА.

Според мирното съглашение, поставило завършек на спора в Северна Ирландия, районното държавно управление може да работи единствено при изискване, че най-големите партии от двете съществени религиозни течения (протестантство и католицизъм) реализиран единодушие да си сътрудничат.

" Шин фейн " се изтегли от районното държавно управление поради разногласието си с ДЮП за план за възобновима сила. Впоследствие католическата републиканска партия предяви претенции ирландският език да стане формален в Северна Ирландия и да бъдат легализирани еднополовите бракове. Протестантската юнионистка групировка се опълчва и на двете претенции.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР