Представители на бранша, кредитни консултанти и строители са единодушни, че

...
Представители на бранша, кредитни консултанти и строители са единодушни, че
Коментари Харесай

Специалисти: В България няма балон при недвижимите имоти

Представители на сектора, кредитни консултанти и строители са единомислещи, че все още в България няма балон при недвижимите парцели, само че приканиха всички участници в този пазара към разсъдък, съобщи Българска телеграфна агенция.

Гергана Бахчеванова - изпълнителен шеф на " АДРЕС Недвижими парцели ", аргументира тезата си като направи съпоставяне с сериозната за бранша 2008 година Ако през 2008 година експанзията на жилищното кредитиране вървеше дружно с растежа на цените и високите лихвени проценти по заемите и спестявания, то в този момент лихвените проценти на жилищното кредитиране са подбудител за растежа на цените на парцелите, също така има повишение на приходите и на спестяванията на българите, а парите са четири пъти и половина пъти по-евтини, сподели Бахчеванова по време на срещата за недвижими парцели " Треска за парцели ".

Тихомир Тошев - шеф на " Кредит център " (Credit Center), подсети, че въпросът за това дали има балон при недвижимите парцели се задава през последните две години. Според него балонът от 2008 година е почнал раздуването си от 2003 година, като в този интервал за шест години цените на недвижимите парцели са нарастнали със 130 на 100, през 2008 година спестяванията ни в банките са възлизали на 20 милиарда лв., а в този момент са 62 милиарда лв., минималната заплата тогава е била 220 лв., в този момент е 650 лв..

Ирина Кънева - търговски и маркетинг шеф на Би Ел Ди (BLD), също съобщи, че не може да се приказва за балон при парцелите и подсети, че търсенето на пазара дефинира предлагането. Тя означи, че към момента има търсене, което към този момент не е достигнато от предлагането. В новото строителство освен че няма балон, само че за новото строителство още не са достигнати върховете на цените, добави Кънева. Тя напомни, че коронавирус рецесията е донесла взрив в цените на суровините и материалите, както и в разноските за труд, като уточни, че сега за един вложител е доста по-скъпо да построи нова постройка.

Тихомир Тошев посочи обаче, че въпреки и да няма балон сега, " посоката, в която вървим, е тръгнала нататък ". Той посочи, че нездравословни растежи на цените на парцелите са тези над 10 % на годишна база. По данни, представени от изпълнителния шеф на " АДРЕС Недвижими парцели ", през 2021 година по отношение на миналата година в София към този момент са били регистрирани растежи на цените на парцелите от 15 на 100. Причината е, че купувачите все по-често търсят приключени, подготвени, ремонтирани жилища, а това е инвестиция, която продавачът прави и желае да продаде на бъдещия покупател, и растежът на цените през последните три години е все по-често предизвикан от това, че се търсят и продават нови и от вида " обуваш си чехлите и влизаш ".

Тошев счита, че спадът от 40 на 100 в цените на парцелите от интервала 2008-2013 година надали ще случи (и в този момент - бел. ред.), само че предизвести, че браншът може да пострада от последващо надуване на цените на парцелите с дълъг интервал, в който няма да има спад на тези цени. Затова той моли към демонстрация на разсъдък от всички участници в пазара.

Ирина Кънева заяви, че през последните две-три години се е зародила нова група купувачи, които са на възраст под 30 и даже под 25 години. Те стартират първа работа с приход над междинния за София и са стимулирани да сменят досегашната си локация, желаят панорама и повече мислят за качеството си на живот. Тези аспекти се прибавят към дейното търсене на парцели, добави Кънева.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР