Представители на близо 200 държави ще се срещнат в Глазгоу,

...
Представители на близо 200 държави ще се срещнат в Глазгоу,
Коментари Харесай

Емисии, пари, въглища - какво спъва консенсуса за климата

Представители на близо 200 страни ще се срещнат в Глазгоу, Шотландия, от 31 октомври до 12 ноември за договаряния за климата. Те ще разискват опциите за по-сериозни дейностите за справяне с световното стопляне според Парижкото съглашение от 2015 година

На фона на рискови метеорологични феномени по света и отчет на Организация на обединените нации за климата, съгласно който световното стопляне е скоро може да излезе отвън надзор, дейностите на държавните управления на тази конференция ще дефинират дали тя е триумф.

Ето някои от проблемите, които би трябвало да бъдат решени:

Обещанията за редуциране на излъчванията

Преди шест години в Париж страните се споразумяха да понижат излъчванията на парникови газове, с цел да лимитират световното стопляне до 2 градуса по Целзий и в идеалния случай 1.5 градуса по Целзий (2.7 по Фаренхайт). За да стане това, излъчванията би трябвало да бъдат понижени на половина до 2030 година и да доближат чиста нулева стойност до към средата на века.

Тъй като конференцията на Организация на обединените нации беше отсрочена предходната година заради пандемията, тази година е крайният период за страните да поемат задължения за по-рязко понижаване на излъчванията (наречени национално избран принос или NDC).

Годишният отчет за " разликата в излъчванията " на Организацията на обединените народи по околна среда Програмата (UNEP) сочи, че обновените обещания понижават прогнозните излъчвания за 2030 година единствено с още 7.5% спрямо предходните задължения. Докладът мери разликата сред предстоящите излъчвания и тези, които подхождат на ограничението на повишението на температурата през този век, както е контрактувано в Парижкото съглашение.

Ако продължи през този век, това би довело до стопляне от 2.7 градуса, малко по-малко от прогнозата на UNEP за три градуса в последния отчет. Необходимо е 30% понижаване, с цел да се ограничи стоплянето до 2 градуса, и 55% понижение, с цел да се ограничи до 1.5 градуса.

В него се споделя, че настоящите задължения за чиста нула биха могли да лимитират стоплянето до към 2.2 градуса до края на века, само че обещанията за 2030 година досега не водят главните източници на излъчвания по този път. Основните отделящи излъчвания Китай и Индия - дружно виновни за към една трета от световните излъчвания на парникови газове - към момента не са излезли с актуализирани цели и би трябвало да го създадат на тази конференция, известна като COP26.

Финанси

Още през 2009 година развитите страни се съгласиха да съберат 100 милиарда $ годишно до 2020 година, с цел да оказват помощ на разрастващите се страни да се оправят с последствията от изменението на климата.

Но проектът по какъв начин да се направи това, направен от Канада и Германия преди срещата на върха на Организация на обединените нации COP26 в Шотландия, сочи, че годишната цел няма да бъде реализирана до 2023 година

Тъй като богатите страни не реализират задачата от 100 милиарда $ годишно, това може да унищожи доверието в договарянията за климата, споделят специалисти. и би трябвало да се създаде нова финансова цел за след 2025 година

Загуби и вреди

Правителствата се съгласиха да се оправят с въздействието на изменението на климата върху разрастващите се страни. Няма детайлности за отговорността или компенсацията, а това е ябълка на раздора за доста по-бедни страни.

Платформа за даване на техническа помощ за уязвимите страни беше основана през 2019 година, само че разрастващите се страни желаят по-стабилен механизъм, който да включва финансиране.

Изкопаеми горива

Президентът на COP26 от Обединеното кралство, Алок Шарма, съобщи, че желае точно на тази конференция въглищната сила да бъде оставена в историята.

Организация на обединените нации прикани за последователно унищожаване на въглищата до 2030 година в страните от Организацията за икономическо съдействие и развиване, само че министрите на околната среда от Групата на 20-те огромни стопански системи не съумяха да се спогодят за график.

Член 6

Член 6 от Парижкото съглашение, който обгръща ролята на въглеродните пазари, не е решен след сключването на пакта. Напредъкът по него се провали на последните договаряния през 2019 година

Членът приканва за " постоянна отчетност ", с цел да се избегне " двойното отчитане " на пониженията на излъчванията. Той също по този начин има за цел да сътвори централен механизъм на Организация на обединените нации за търговия с въглеродни заеми от понижения на излъчванията, генерирани от нисковъглеродни планове.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР