Представители на близо 200 държави се договориха на срещата на

...
Представители на близо 200 държави се договориха на срещата на
Коментари Харесай

Историческо споразумение на COP28 поставя началото на края на ерата на петрола

Представители на близо 200 страни се договориха на срещата на върха за климата COP28 да стартират да понижават световното ползване на изкопаеми горива , с цел да предотвратят фрапантното изменение на климата, оповестява " Ройтерс ".

Това е първото по рода си съглашение, сигнализираща за възможния завършек на ерата на петрола.

Сделката, подписана в Дубай след две седмици на упорити договаряния, имаше за цел да изпрати мощен сигнал към вложителите и политиците, че светът е единен в желанието си да скъса с изкопаемите горива - нещо, което съгласно учените е последната вяра за попречване на климатичната злополука.

Председателят на COP28 Султан Ал Джабер назова съглашението " историческо ", само че означи, че същинският му триумф ще бъде в неговото осъществяване.

" Ние сме това, което вършим, а не това, което споделяме ", акцентира той. " Трябва да предприемем нужните стъпки, с цел да превърнем това съглашение в осезаеми дейности ".

Няколко страни приветстваха договорката като реализиране на нещо неуловимо в десетилетията на договаряния за климата.
 COP28 даде обещание да утрои възобновимата сила за седем години
COP28 даде обещание да утрои възобновимата сила за седем години

Но огромните производители на нефт, в това число Саудитска Арабия, Русия и Иран, не се причислиха, нито Китай, който е най-големият консуматор в листата

" За първи път светът се сплотява към толкоз явен текст по отношение на нуждата от преход от изкопаемите горива " , съобщи министърът на външните работи на Норвегия Еспен Барт Ейде.

" Това беше слонът в стаята. Най-накрая се обърнахме непосредствено към него ", добави той.

Над 100 страни лобираха настойчиво за мощен език в съглашението на COP28 за " поетапно унищожаване " на използването на нефт, газ и въглища , само че срещнаха мощна съпротива от ръководената от Саудитска Арабия група производители на нефт ОПЕК, която твърдеше, че светът може да понижи излъчванията и без да се заобикалят съответни горива.

Членовете на Организацията на страните експортьорки на нефт дружно управляват съвсем 80% от потвърдените петролни ресурси в света дружно с към 1/3 от международния рандеман на нефт и техните държавни управления разчитат в огромна степен на тези доходи.

Междувременно дребните уязвими от климата островни страни бяха измежду най-ярките поддръжници на последователното унищожаване на изкопаемите горива и получиха поддръжката на големи производители на нефт и газ, като Съединените щати, Канада и Норвегия, както и Европейски Съюз и десетки други държавни управления.

" Това е моментът, в който мултилатерализмът в действителност се сплоти и хората взеха самостоятелните ползи и се пробваха да дефинират общото богатство ", уточни пратеникът на Съединени американски щати по климата Джон Кери след приемането на съглашението.

Представителка на Алианса на дребните островни страни също се обърна към пленарното съвещание, като възнегодува, че съглашението е обещано преди неговите делегати да дойдат в залата, и разкритикува текста като нечестолюбив.
 Шефът на COP28 зове страните да излязат от зоната си на комфорт
Шефът на COP28 зове страните да излязат от зоната си на комфорт

Настоява за реализиране на съглашение преди края на двуседмичната среща на върха

" Стигнахме до заключението, че корекцията на курса, която е нужна, не е обезпечена. Постигнахме еволюционен прогрес по отношение на нормалния бизнес, когато това, от което в действителност се нуждаем, е експоненциална стъпкова смяна в нашите дейности ", уточни тя.

Тя обаче не възрази публично против съглашението и речта ѝ провокира аплодисменти.

Датският министър на климата и енергетиката Дан Йоргенсен се учуди на събитията към договорката: " Стоим тук - в петролна страна, заобиколени от петролни страни, и взехме решението да се отдалечим от петрола и газа " .

Споразумението приканва за " преход от изкопаеми горива в енергийните системи по обективен, проведен и обективен метод, тъй че да се реализира чиста нулева стойност до 2050 година в сходство с науката ".

То планува и в международен мащаб до 2030 година, ускорение на напъните за понижаване на потреблението на въглища и ускорение на технологии като хващане и предпазване на въглероден диоксид, които могат да изчистят сложни за декарбонизиране промишлености.

След като съглашението е подписано, страните са виновни за осъществяването посредством национални политики и вложения.
 Путин се надсмива над COP28 в договаряния за нефт в съседство
Путин се надсмива над COP28 в договаряния за нефт в съседство

Докато всички останали се пробват да спасят света от климатична злополука

В Съединените щати - най-големият производител на нефт и газ в света и най-големият източник на парникови газове в историята, администрациите, които са съзнателни за климата, се борят да одобряват закони, съобразени с техните обещания за климата, посредством политически разграничен Конгрес.

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън реализира огромна победа на този фронт предходната година с приемането на който съдържаше стотици милиарди долари дотации за електрически транспортни средства, вятърна, слънчева и други технологии за чиста сила.

Увеличаването на публичната поддръжка за възобновими енергийни източници и електрически транспортни средства от Брюксел до Пекин през последните години, дружно с подобряването на технологиите, намаляващите разноски и възходящите частни вложения също доведоха до бърз напредък на тяхното внедряване.

Въпреки това петролът, газът и въглищата към момента съставляват към 80% от международната сила и прогнозите варират доста по отношение на това по кое време световното търсене най-сетне ще доближи своя връх.

Генералният секретар на ОПЕК Хайтам ал Гайс съобщи в писмо от 6 декември до членовете и съдружниците на ОПЕК на COP28, че светът би трябвало да се насочи към излъчванията, а не към самите изкопаеми горива, като ги прикани да се опълчват на всяко съглашение, ориентирана против петрола.

Производителите на нефт настояват, че изкопаемите горива могат да бъдат пречистени от въздействието си върху климата посредством потребление на технология, която може да улавя и съхранява излъчванията на въглероден диоксид. Улавянето на въглерод обаче е скъпо и към момента не е потвърдено в огромен мащаб.
 Папата към COP28: Борбата с климатичните промени е екологичен дълг
Папата към COP28: Борбата с климатичните промени е екологичен дълг

Тя има и обществен аспект, ориентиран към по-бедните и младите, настоя Франциск
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР