Представители на бизнеса настоявата Булгаргаз“ да даде обяснение по какъв

...
Представители на бизнеса настоявата Булгаргаз“ да даде обяснение по какъв
Коментари Харесай

Бизнесът пита къде са 1 млрд. куб. м. азерски газ, договорени от „Булгаргаз“

Представители на бизнеса настоявата „ Булгаргаз “ да даде пояснение по какъв метод се изразходват или употребяват количествата газ от азербайджанската компания СОКАР, с която България има съглашение за доставка на 1 милиарда куб. метра от синьото гориво. Според Пламен Павлов, притежател на няколко компании за търговия с газ, като Булгазтрейд и Синтезенерджи, тези количества не доближават до българския пазар, като има информация, че те се продават назад в Азербайджан през Гърция, откъдето доближават до Италия.

Потреблението на природен газ в България възлиза на към 3 милиарда куб. м. годишно, съвсем напълно импорт у нас от съветския монопол Газпром.

Засега „ Булгаргаз “ не дава информация за комерсиалните контракти, които подписва. Няма и обществена информация с какво количество от природния газ, който би трябвало да получава от азербайджанската компания се разпорежда, както и какво се случва с него, сподели Павлов по Блумбърг тв.

Според него в случай че България употребява газа, който получава от СОКАР, може даже да го търгува с Гърция като суап договорка, с цел да намали или най-малко да задържи равнищата на цените на горивото.

Вместо това Павлов уточни, че има информация, че „ Булгаргаз “ продава синьото гориво на гръцката газова компания DEPA, която го продава на СОКАР и посредством нея то в последна стига до Италия. Според него „ Булгаргаз “ би трябвало да уточни на какви цени се вършат тези покупко-продажби, какви са претекстовете и кои са страните, които вземат участие.

„ Изяснява се въпросът с тази далавера, която се получи на енергийната борса “ – по този начин Павлов си изяснява инспекцията на Министерството на вътрешните работи и ДАНС в Комисията за енергийно и водно контролиране. Той обаче не вижда директна връзка сред цената на тока и цената на природния газ.

Според него пазарът на природен газ ще се възстановява при стартирането на „ Северен поток “ 1 през октомври и на „ Северен поток “ 2 в края на годината. В допълнение цените към този момент са задоволително високи, което може да стимулира Съединени американски щати да стартират доставки на полутечен газ, уточни Павлов.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР