Представители на бизнеса и синдикатите обясниха пред БНТ, че големият

...
Представители на бизнеса и синдикатите обясниха пред БНТ, че големият
Коментари Харесай

Бизнесът и синдикатите в синхрон: Законът за извънредното положение е лош

Представители на бизнеса и синдикатите обясниха пред Българска национална телевизия, че огромният проблем в разгара на икономическата рецесия поради ковид е един главен - неприятно направеният закон за изключителното състояние.
" Искам да кажа това, което се подминава повърхностно - кучето е заровено в неприятно направения закон за изключителните ограничения. Той трябваше да бъде редактиран през президентското несъгласие поради два кретенски текста. Той също по този начин продължава да споделя, че има или няма работа - служащият би трябвало да получава заплата ", съобщи ръководителят на Българската стопанска камара Радосвет Радев.

Става дума за схемата за опазване на заетостта, станала известна като 60/40. Тоест обещанието на страната, че ще поеме 60% от заплатите на засегнатите браншове, стига работодателите да обещаят, че ще платят останалите 40% и осигуровките. В последната редакция на постановлението би трябвало да се запише, че достъп до схемата ще имат всички компании, които са отчели понижение на оборота си с най-малко 20%, съпоставено с данните от март за предходната година.

Тристранката съвсем се разбра. Борисов разгласи, че светът има пари за 3 месеца

Работодателските организации обаче оспорват сметките на Министерството на финансите.

" Изчисленията са разнообразни. Според министерството работодателят би трябвало да заплати 40%, само че съгласно всички бизнес организации действително страната ще поеме 23% към 77% за работодателя, счита Радев.

На същото мнение се оказа и шефът на синдиката КТ " Подкрепа " Димитър Манолов. Той изясни, че е склонен с страната, че би трябвало да се спасят работните места, само че добави, че законът е по този начин написан, че лимитира въможностите за решения.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР