Представители на американското разузнаване са заключили, че саудитският престолонаследник принц

...
Представители на американското разузнаване са заключили, че саудитският престолонаследник принц
Коментари Харесай

Разузнаването на САЩ твърди, че принцът е наредил убийството на Хашоги

Представители на американското разузнаване са заключили, че саудитският престолонаследник принц Мохамед бин Салман е наредил убийството на журналиста Джамал Хашоги, съобщи неназован американски формален представител, представен от Асошиейтед прес.

Източникът е осведомен с оценката на разследващите служби. За такова умозаключение пръв заяви вестник "Вашингтон пост ".

По-рано през седмицата държавното управление на Тръмп наложи наказания на физически лица за хипотетичната им роля в убийството, само че заключението на представителите на разузнаването подкрепя напъните в Конгреса на Съединени американски щати за по-суров американски отговор, отбелязва Асошиейтед прес.

Коментаторът на вестник "Вашингтон пост ", който беше сериозен към саудитското кралско семейство, беше погубен предишния месец в саудитското консулство в Истанбул.

Според турските и саудитските управляващи той е бил погубен от отряд от кралството, който се намирал вътре в консулството, и това станало, откакто той отишъл там, с цел да получи брачни документи.

"Вашингтон пост " заяви, като се базира на анонимни източници, и че американските разследващи служби са ревизирали телефонно позвъняване сред брата на принца Халид бин Салман и Хашоги. Според вестника братът на принца, който е настоящият дипломат на Саудитска Арабия в Съединени американски щати, споделил на Хашоги, че ще бъде в сигурност, в случай че отиде в консулството в Истанбул, с цел да получи брачните документи.

Изданието показва, че не е ясно дали посланикът е знаел, че Хашоги ще бъде погубен. Но то написа, че посланикът се обадил по инструкции на престолонаследника и диалогът бил прехванат от американското разузнаване.
Говорителка на саудитското посолство във Вашингтон съобщи, че това изказване не е правилно.

В изказване до Асошиейтед прес тя показва, че посланикът се е срещал персонално с Хашоги единствено един път, в края на септември 2017 година След това те общували с есемеси, добави говорителката. Последното известие от посланика до Хашоги по думите й било от 26 октомври 2017 година

Тя съобщи, че посланикът не е обсъждал нищо с Хашоги, "свързано с вървене в Турция ". "Посланик принц Халид бин Салман в никакъв случай не е разговарял по телефона с него ", сподели говорителката.

"Ако желаете, можете да прегледате телефонните разпечатки и наличието на телефона, с цел да се уверите - следователно ще би трябвало да поискате това от турските управляващи ", съобщи тя. Говорителката добави, че саудитската прокуратура неведнъж е проверявала телефонните разпечатки, само че от това не излязло нищо.

Самият дипломат написа в Туитър: "Последният ми контакт с господин Хашоги беше посредством есемес на 26 октомври 2017 година Никога не съм приказвал с него по телефона и несъмнено не съм предложил да върви в Турция по каквато и да било причина. Призовавам американското държавно управление да разгласява всяка информация, отнасяща се до това изказване ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР