Представители на аграрните комисии на парламентите на страните от Вишеградската

...
Представители на аграрните комисии на парламентите на страните от Вишеградската
Коментари Харесай

Вишеградската четворка поиска изравняване на директните плащания в ЕС

Представители на аграрните комисии на парламентите на страните от Вишеградската четворка (V4) гласоподаваха на 15 февруари, четвъртък, в Будапеща за равнене на директните заплащания за земеделие и за единни стандарти за качество на продуктите във всички страни от Европейски Съюз.

Във Вишеградската група влизат Полша, Чехия, Словакия и Унгария.

Делегациите подчертаха, че съществуват разлики в директните заплащания на хектар измежду държавите-членки и приканиха процесът на доближаване да завърши изцяло, като дотациите от общия бюджет на Европейски Съюз би трябвало да бъдат уеднаквени, заяви farmer.pl, представен от профилираното издание Фермер.БГ.

„ Подчертаваме, че всички аграрни стопани в Европейски Съюз са изправени пред едни и същи провокации и би трябвало да дават отговор на едни и същи стандарти и условия “, се споделя в подписаната Съвместната декларация от Будапеща на представителите на Комисията по земеделие на страните от V4.

В сегашната обстановка другите суми на директните заплащания в обособените страни са неприемливи, обявиха участници във форума.

Като образец беше посочено, че в този момент полският фермер получава почти 207 евро на хектар, холандският фермер – 418 евро, а немският 308 евро.

Подписалите декларацията акцентираха, че Европа се нуждае от Обща селскостопанска политика (ОСП), която е в положение дейно да реагира на разнообразни спешни обстановки и разрешава на европейския селскостопански бранш и хранителната индустрия да останат конкурентоспособни на международната сцена.

Вторият въпрос, издигнат в декларацията, е особеното качество на храните, продавани в Източна и в Западна Европа.

„ Продажбата на идентични артикули с съзнателно друг състав по отношение на клиентите в разнообразни елементи на Съюза съставлява нелоялна комерсиална и индустриална процедура, която съгласно нас е неприемлива. Смятаме, че е належащо да се подхващат стъпки на ниво Европейски Съюз за преустановяване на нелоялните търговски практики по отношение на потребителите “, показва още декларацията.

Документът акцентира, че в допълнение на към този момент подхванатите от Европейска комисия ограничения по този въпрос следва да се създаде уместно законодателство на ниво Европейски Съюз.

Неприемливо е артикули с една и съща опаковка в Западна Европа, да вземем за пример, да съдържат захар, а в Източна Европа - глюкозо-фруктозен сироп.

Страните от V4 се споразумяха, че тази процедура би трябвало да бъде прекъсната, като е належащо да се одобри и общ стандарт за взимане на проби.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР