Представители на администрацията на Байдън твърдят, че избирането на хардлайнер

...
Представители на администрацията на Байдън твърдят, че избирането на хардлайнер
Коментари Харесай

Изборите в Иран объркаха плановете на Байдън за ядрената сделка

Представители на администрацията на Байдън настояват, че избирането на хардлайнер за президент на Иран няма да се отрази на изгледите за възобновление на обхванатата в неустановеност нуклеарна договорка с Техеран от 2015 година Но към този момент има признаци, че тяхната цел да сключат договорка среща усложнения, предава Българска телеграфна агенция.

Оптимизмът, че съглашението е неизбежно помръкна, откакто последният кръг от договарянията завърши в неделя без забележими белези за забележителен прогрес. А в понеделник, в първите си обществени мнения след вота, бъдещият ирански президент Ебрахим Раиси отхвърли главната цел на Байдън за разширението на нуклеарната договорка, в случай че договарящите са в положение да спасят остарялата. Същевременно Раиси евентуално ще ускори настояването на Иран за повдигане на глобите в подмяна на придържането на Иран към съглашението, до момента в който самият той е към този момент обект на наказания на Съединени американски щати за нарушавания на човешки права.

" Не изпитвам завист на екипа на Байдън ", сподели Карим Саджапур, старши помощник във Фондацията за интернационален мир " Карнеги ", която е съветвала доста администрации на Съединени американски щати за Иран. " Мисля, че в този момент администрацията има мощното чувство, че би трябвало незабавно да преразгледа договорката преди Раиси и новия твърдолинеен екип да встъпи в служба ", добави той.

Президентът Джо Байдън и неговият екип сложиха като водещ приоритет в своята външна политика завръщането на Съединени американски щати в договорката. Тя беше едно от забележителните достижения на президента Барак Обама и за нейното договаряне помогнаха съветници, които в този момент са в администрацията на Байдън. Докато беше президент, Доналд Тръмп де отхвърли от нея и се опита да я скапе.

Независимо от идното президентство на Раиси представители на администрацията на Байдън упорстват, че изгледите за реализиране на съглашение са без конкуренция. Те настояват, че висшият лидер на Иран аятолах Али Хаменей, одобрил през 2015 година така наречен Съвместен изчерпателен проект за деяние (JCPOA), ще вземе окончателните решения, без значение кой е президент.

" Становището на президента и нашето мнение е, че водач в решенията е висшият водач ", сподели в понеделник говорителката на Белия дом Джен Саки. " Така беше преди изборите; по този начин е и сега; и евентуално по този начин ще бъде отсега нататък ", съобщи тя. " Очакваме Иран де има през август същия висш водач, който е през днешния ден, който беше преди изборите и който беше през 2015 година, когато JCPOA бе приключен първият път ", сподели представителят на Държавния департамент Нед Прайс.

Обаче очакванията за важен прогрес бяха попарени предходната седмица в навечерието на иранските избори и на фона на множеството спекулации за въздействието на вота върху непреките диалози сред Иран и Съединени американски щати във Виена. Дипломати и други осведомени с диалозите си мислеха, че последният кръг, шести подред, може да докара до най-малко осезателен резултат, дори и това да не е цялостно съглашение.

Сега, когато този кръг е завършил и седмият кръг следва да бъде плануван, консервативният правосъден началник на Иран Раиси изрично се опълчи на всичко друго с изключение на съвсем минималното съблюдаване на съглашението от 2015 година от страна на Иран в подмяна на повдигането на глобите на Съединени американски щати. В обществената си изява в понеделник Раиси отхвърли изрично апелите на Съединени американски щати Иран да се съгласи на последващо разискване за разширението на първичната нуклеарна договорка, тъй че тя да обгръща иранската стратегия за балистични ракети и поддръжката за групировки в района, които Съединени американски щати дефинира като терористични. " Това не предстои на договаряния ", сподели Раиси.

Експерти по Иран са единомислещи, че за Байдън ще бъде мъчно, в случай че не и невероятно, да накара Иран да излезе оттатък нуклеарното съглашение. " Много съм песимистичен, че когато вдигнем глобите, те ще усещат някакъв повод да се върнат и да договарят за още отстъпки ", сподели Саджапур. " А в случай че ги притиснем със наказания да се върнат на масата, те ще кажат, че ние не съблюдаваме своята част от нуклеарната договорка. Отново ", добави той.

Критици на нуклеарното съглашение поддържат тезата, че със сигнала си, че ще се откаже от отхвърли на Тръмп от договорката администрацията към този момент дала прекомерно доста в подмяна на прекомерно малко. Според тях, макар че Иран се е съгласил за някакви спомагателни диалози, това заричане ще се окаже неефикасно.

" Напълно е явно, че иранците в никакъв случай не се отивали с благосклонност за договаряния оттатък JCPOA ", сподели Рич Голдбърг, член на Съвета за национална сигурност при Тръмп, който възприе твърдата линия към Иран. " А в този момент, макар че администрацията получава от иранците някакви запазващи достолепието им думи за бъдещи диалози, Раиси към този момент сподели, че те не демонстрират интерес. Всичко е свършено ", сподели той. " Не може да се върнеш в скептичния Конгрес, при съдружниците и съперниците на договорката и да кажеш, че обещанието значи, каквото значи, до момента в който Раиси към този момент е споделил, че към този момент не значи ", добави Голдбърг.

Обаче представители на администрацията са уверени, че колкото и да е добра нуклеарната договорка, тя е незадоволителна и би трябвало да бъде усъвършенствана. " Ние виждаме завръщането към примирителност като належащо, само че незадоволително. Но също виждаме завръщането към отстъпчивостта като опция да преминем към другите дипломатически въпроси ", сподели Прайс и добави, че този въпрос е бил обяснен пред иранците " с недвусмислени думи ".

Допълнително затруднение е това, че Раиси ще бъде първият настоящ ирански президент под наказания на Съединени американски щати още преди да поеме поста. Това може да затрудни неговите публични визити и изявления на интернационалните конгреси, да вземем за пример на Организация на обединените нации. Саки и Прайс споделят, че Съединени американски щати ще продължат да държат Раиси виновен за нарушаванията на човешките права, поради които бе глобен от администрацията на Тръмп.

През 2018 година Тръмп отдръпна Съединени американски щати от нуклеарната договорка и стартира акция за " оптимален напън " върху Иран. Тя включваше връщането на всички наказания, облекчени според договорката, и прибавянето на нови.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР