Представители на 12 нации се фокусираха върху проблема, който вече

...
Представители на 12 нации се фокусираха върху проблема, който вече
Коментари Харесай

12 нации нищят враждата в Асеновград

Представители на 12 народи се концентрираха върху казуса, който към този момент втора седмица тресе Асеновград след пердах сред роми и спортисти в региона на комплекс „ 40-те извора ”. Чужденците от Босна и Херцеговина, Германия, Зимбабве, Иран, Италия, Китай, Конго, Норвегия, Съединени американски щати, Турция и Япония вземат участие дружно с техни сътрудници от България в четвъртото Балканско лятно учебно заведение за религии и публичен живот (BSSRPL), което се провежда от Пловдивския университет „ Паисий Хилендарски “. То е дъщерен план на Международните учебни заведения за религии и публичен живот, които са част от световната мрежа на CEDAR (Communities Engaging with Difference and Religion), а съорганизатор е Университетът в Бостън, щата Масачузетс в Съединени американски щати. Тази година тематиката е „ Чужденци и съседи”, като вниманието попада както върху обичайни съжителства сред разнообразни етноси, по този начин и върху казуса по какъв начин да живееш измежду чужденци, зародил вследствие на бежанския поток и икономическото мигранство.

Конфликтът в Асеновград сред българската и ромската общественост пламна тъкмо по време на форума и нямаше по какъв начин да го подминем, изясни ръководителят на плана проф. Мария Шнитер. Миналия ден групата посетила Асеновград, анализирала също репортажите в медиите. Една от участничките е родом от Станимака и разказала от първо лице, асеновградчани са и двама от докторантите на проф. Шнитер, написа " Марица ".

„ Силно усещане направи на чужденците преекспонирането на едната позиция и това, че съвсем не се дава думата на ромите, разяснява ръководителката на Балканското лятно учебно заведение. Ние също се опитваме да разплетем възела от друга позиция и да разберем спора. Клишето за сполучливия етнически модел по наши земи се продънва и зад него се оказваме много затворени и тесногръди”.

Интернационалната група продължава наблюденията си в тази посока, откакто през вчерашния ден се откри в Загражден. На фона на обичайното гостолюбие и искреност на тамошните баби чужденците вършат опит по какъв начин биха реагирали възрастните дами, в случай че решат не просто да им гостуват до 12 юли, а да се заселят трайно в селището.

Утре към участниците се причислява и юрист Михаил Екимджиев, с който чужденците ще разиграят съответни проблеми от неговата процедура, опълчването в Асеновград и процеса против имамите в Пазарджик, по който все още е отхвърлена неоправдателната присъда. Всички тези съответни случаи ще се преглеждат от позиция на правата на индивида, публичните настройки и политиките на страната.

Част от стандартите към този момент рухнали по време на форума - през вчерашния ден да вземем за пример участник от Турция посочил собствен филм, сниман в турските бежански лагери, който демонстрира и друго лице на бегълците. Кадрите са надалеч от визията за бежански лагер на госта от Израел, който е виждал единствено тези с палестинци по своите земи. Дебати провокира лекцията на Мария Финангер - преподавателка, работеща с деца мигранти в Норвегия. Тя описа за локалните практики, които наподобяват даже неуместно на фона на отношението към бежанците у нас. В Норвегия се прави всичко допустимо децата на мигранти да тръгнат на учебно заведение в локалната общественост. Тези, които идват от жарките страни като Афганистан и Ирак, минават особено образование по плуване и ски - два спорта, които всеобщо се практикуват в Нидерландия. Дори посредством приобщаването им към тях се търси път за интеграция на чужденците.

Преди да си тръгнат от България, участниците в Балканското лятно учебно заведение ще посетят и бежанския лагер в Харманли.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР