Представете си за миг, че живеете в софийски квартал, в

...
Представете си за миг, че живеете в софийски квартал, в
Коментари Харесай

Градският шедьовър на Лозенец

Представете си за момент, че живеете в софийски квартал, в който няма проблеми с паркирането, няма дефицит на зеленина и няма неподдържани общи пространства. Сега ще кажете, че такова място в столицата просто няма. И значително ще сте прави с една спогодба: такова място сега се основава.

Ако се чудите къде, ще ви дадем точна локация - пространството сред улиците " Бигла ", " Черни връх " и " Мала планина " в квартал " Лозенец ". Един от най-емблематичните региони на София е определен от строително-инвестиционата компания BLD за своя социално-образователен план, наименуван Building Difference и чиято цел е да облагороди градската среда. Той се развива на placemaking правилото, обединявайки мненията, вдъхновението и капацитета на локалната общественост, експерти, дейни организации, студенти и институции.

 Снимка 395989

Building Difference започва през април с отворена полемика на тематика " Съвременни градски намеси ", в която се включиха студенти, представители на BLD, преподаватели от УАСГ, специалисти с опит в градската среда и заинтригувани жители. В интервала от май до юли бяха направени разбор на квартала и идентифициране на проблематичните зони от студентите.

През месец юли беше проведена отворена неофициална полемика с локалната общественост, на която студентите показаха своите хрумвания за усъвършенстване на средата на 4 местоположения в квартала. А през месец август студенти показаха хрумвания за практични градски мебели, основани особено за потребностите на квартала.

 Снимка 395990

Целта е посредством дребни пространствени намеси да се усъвършенства качеството на обитаване на избрани междублокови пространства. Ще бъдат сменени и ремонтирани пейки, възобновени нарушени и рискови настилки, ремонтирани и обезопасени детски уреди, ще бъде актуализирана зеленината.

Защо тъкмо " Лозенец "?

Причината за избора на квартала се крие на улица " Галичица " 33. Там ще се намира най-новият капиталов план на BLD - " Тайните градини ", който съставлява висока клас жилищен комплекс от затворен вид.

 Снимка 395983
Източник:

Secret Gardens, както му е британското название, ще включва 87 жилището, ситуирани в нетипична за градската действителност среда. Амбицията на BLD е да построи жилищната постройка по този начин, както се е строило в остаряла София - с доста зеленина. В комплекса ще бъде построена огромна обща градина, както и частни такива за всички жилища на партерния етаж.

И защото до него достъп ще имат малко на брой, компанията си слага за цел да придвижи част от чувството и в заобикалящата го градска среда - като задвижи процеса по нейното облагородяване.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР