Представете си следния сюжет. Празнували сте цяла нощ. Рано сутринта

...
Представете си следния сюжет. Празнували сте цяла нощ. Рано сутринта
Коментари Харесай

На 1 януари ставаме рано, пием студена вода и се молим. Стига бе, да не сме японци

Представете си следния сюжет. Празнували сте цяла нощ. Рано сутринта на 1 януари обаче ставате рано-рано и стартирате да пиете студена вода. Но не тъй като сте препили и водата е извънредно сладка, а тъй като се прочиствате и по-късно ще се помолите... Абе луда работа, не е за нас. Някъде вършат тъкмо това, ще разберете в края на текста къде.
Юлий Цезар е индивидът, кото слага наалото на нова година да е на 31 декември. Преди това за римляните новата година е започвала от 1 април – денят, в който встъпвали в служба новоизбраните консули. Но през 153 година прочие Хр. избухва огромно въстание срещу римската власт в Иверия, което постанова консулите, които са били и главнокомандващи армията, да заемат постовете си предварително на 1 януари.

Този казус се трансформира в традиция. С прелюдия през 45 година прочие Хр. Юлиански календар Цезар узаконява смяната дефинитивно. На 1 април стартира да се чества „ лъжливата “ нова година и последователно този ден се трансформира в празник на шегите и смеха. В България и на лъжата.

От астрономическа позиция е по-логично новата година да е след зимното слънцестоене. Това е най-краткият ден в Северното полукълбо, след който продължителността на светлата част от денонощието стартира да се усилва. Земята се намира в своя перихелий – най-близката част от орбитата на планетата към Слънцето.

В страните, в които Новата година настава в сходство с лунния календар, празникът няма закрепена дата, тъй като се отбелязва през първото пролетно новолуние, т.е. 21 януари - 20 февруари. Тогава тя ще бъде посрещната в Китай, Малайзия, Виетнам, Сингапур, Корея, Монголия, включително и измежду последователите на будистката вяра.

Празникът Холи, Индийската Нова година, пък настава на 24 февруари.

На 21 март - Нова година празнуват в Афганистан, Таджикистан, Пакистан, Ирак и страните от Централна Азия, живеещи по персийския календар.

Любопитна е традицията в Шри Ланка, Непал и Лаос. Те посрещат новата година 14 април с първите лъчи на изгряващото слънце, а не в среднощ. Първият ден от новата година при тях се назовава Денят на цветовете.

Интересен е и казусът в Тайланд, където през 1940 година управляващите одобряват решение за отбелязване на Новата година на първи януари, само че локалното население продължава да празнува празника през април.

Испанците обичат да излизат по улиците на 1 януари, където честват всеобщо. Този път обаче не е по този начин поради пандемията.

В България: на 1 януари източноправославната черква чества Васильовден или Сурваки. На този ден източните християни почитат паметта на Св. Василий Велики – един от великите философи и писатели на раннохристиянската черква.

Народната традиция свързва празника на Св. Василий Велики с обичая сурвакане.

През 1881 година в Княжество България е извършено първото броене на популацията.

На 1 януари 2007 година България става член на Европейския съюз. Също и Румъния.

Празникът 1 януари е въведен в Русия от император Петър I през 1699 година

От 1 януари 2021 година в Русия влиза в действие електронна виза за чужденци, искащи да пътуват в Руската федерация.

Италианците празнуват празника на Дева Мария. Празнуват всички Марии..

Англичаните са доста тихи на 31 декември, най-вече в фамилен кръг. На 1 януари доста англичани обичат да пийнат чай с уиски или грог. Грогът е въведен в Кралския военноморски флот на Англия през 1740 година от вицеадмирал Едуард Върнън, прочут с прякора „ Стария грог “. Съчетанието от ром с вода, захар и индийско орехче е доста известно в предишното и измежду пиратите и търговците. Днес му поставят и канела.

В Куба ядат по 12 гроздови зърна. На 1 януари на острова се празнува годишнина от успеха на Кубинската гражданска война над диктаторския режим на Батиста през 1959 година

Японците пият студена вода рано сутринта на 1 януари. След това изкачват някое нагорнище или отиват в планината да приветстват слънцето. 1 януари е народен празник – гандзицу. Японците отиват в будистките и ситуистките храмове, където се организира гала за ликвидиране, молят се за себе си и своите близки.

Може ли в България да се вкара японската традиция за пиянство на студена вода след празнуването на Нова година? Това е добър въпрос... Все отново българите ще изберат гореща шкембе супа, зелев сок или бира. На Васильовден да пиеш студена вода е някак неправилно...

Фрог нюз

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР