Представете си следния сценарий: Телескоп е открил астероид с диаметър

...
Представете си следния сценарий: Телескоп е открил астероид с диаметър
Коментари Харесай

Какво трябва да правим в случай на Армагедон? НАСА вече репетира

Представете си следния сюжет: Телескоп е разкрил метеорит с диаметър сред 100 и 300 метра, който се носи със скорост от 14 километра в секунда на 57 милиона километра от Земята.

Астрономите пресмятат, че вероятността небесното тяло да удари планетата на 29 април 2027 година е един %. Какво би трябвало да направи човечеството при сходен случай? Отговор на въпроса търсят специалисти от НАСА и интернационалната общественост, оповестяват Франс прес и ДПА.

Именно сходен евентуално пагубен сюжет, въпреки и утопичен, ще тестват близо 300 астрономи, учени, инженери и специалисти по сигурност в границите на почналата в Колидж парк, Мериленд, шеста конференция на Международната академия по астронавтика. Сред страните, които вземат участие в нея, са Италия, Германия, Франция, Русия, Израел, Китай.

" Хората би трябвало да схванат, че това не е Холивуд ", съобщи на откриването на конференцията шефът на НАСА Джим Брайдънстайн.

Идеята, че Земята някой ден ще би трябвало да се пази против метеорит до неотдавна предизвикваше така наречен от специалистите " фактор смях ". Подигравките обаче секнаха на 15 февруари 2013 година, откакто над Челябинск, Русия, се взриви астероид и аргументи съществени вреди и пострадвания на хиляди хора.

" Положителният резултат на Челябинск беше, че накара необятната общност и хората, от които зависят политическите решения, да си дадат сметка ", споделя Детлеф Кошни от Европейската галактическа организация (ЕКА).

Експертите означават, че интерес съставляват единствено метеорити, чиято орбита ги приближава на по-малко от 50 000 милиона километра от Земята. Астрономите откриват сходни обекти непрекъснато: единствено през тази година са засечени 700. Общият им брой надвишава 20 000, споделя Линдли Джонсън, специалист по планетарна отбрана от НАСА.

Сред най-опасните учените открояват галактическа канара, кръстена 2000SG344, с диаметър към 50 метра. Според ЕКА вероятността въпросното тяло да удари Земята в границите на идващите 100 години е едно към 2096.

Повечето метеорити са дребни, само че 942 са с диаметър над един километър, регистрира астрономът Алън Харис. Той предизвестява, че евентуално някъде там, " паркирани зад Слънцето ", се " спотайват " няколко огромни метеорита.

Въпросните тела се откриват главно от американски телескопи в Аризона и на Хаваите. ЕКА конфигурира за задачата телескоп в Испания и планува други в Чили и Сицилия.

Много астрономи приканват за галактически телескоп, защото наземните не са в положение да откриват обекти, намиращи се от другата страна на Слънцето.

Целта на тренировката, която ще бъде направена тази седмица, е да се симулира световна реакция пред сходна пагубна опасност. Първата стъпка е насочването на телескопи към обекта, с цел да се изчислят с акуратност скоростта и траекторията му след първична " груба преценка ".

След това нещата се свеждат до два избора: опит да се отклони обектът или евакуация. Според Кошни е допустимо две седмици преди конфликта да се планува коя страна ще бъде изумена. Ако диаметърът му е под 50 метра, интернационалното съглашение е да се изтегля застрашеният район.

Колкото до по-големите обекти концепцията не включва взривяването им с атомна бомба в жанр холивудски филм като " Армагедон ". В този случай могат да се откъснат по-малки части, които също да се окажат опасност.

Вместо това концепцията е да се изстреля уред към метеорита, който да го отклони, сходно на галактически блъскащи се колички.

НАСА възнамерява да тества тази концепция с същински метеорит с диаметър 150 метра през 2022 година в границите на задачата DART (Double Asteroid Redirection Test), напомня Франс прес.
Източник: БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР