Представете си следната ситуация: предстои ви интервю за работа в

...
Представете си следната ситуация: предстои ви интервю за работа в
Коментари Харесай

Какви са вашите слаби страни?

Представете си следната обстановка: следва ви изявление за работа в компанията, в която постоянно сте желали да работите, и вие нямате самообладание да споделите вашият възторг и неспокойствие от опцията най-сетне да работите за нея. По време на изявлението отговаряте на всеки въпрос с лекост и показвате забележителни знания за организация. Тогава обаче интервюиращият ви задава един финален въпрос – „ Какви са вашите най-слаби страни? “

„ Какво? Слаби страни? Как мога да кажа, че не съм добър в нещо, без да наподобявам зле? Трябваше да се приготвя по-добре за този въпрос… “, си мислите вие, до момента в който вашето сърце стартира да бие неконтролируемо.

Ако не сте си подготвили добър отговор на този въпрос, то най-вероятно тази обстановка ще бъде пресъздадена най-малко един път във вашия живот.

Макар че не съществува универсална формула, която да ви помогне да отговорите на този въпрос, несъмнено има няколко неща, които може да извършите, с цел да увеличите възможностите си да впечатлите интервюиращия и да спечелите мечтаната позиция.

Ето няколко неща, които могат да улеснят намирането на добър отговор на този въпрос

1. Грешки, които би трябвало да избягвате

Отказвате да отговорите на въпроса

Някои претенденти отхвърлят да отговорят на този въпрос или споделят, че сега не могат да се сетят за уязвимост, която е обвързвана с работата. За интервюиращият този отговор може да значи две неща – или претендентът е неопитен и се опасява да даде „ неверен “ отговор, или той крие нещо(което е още по-лошият вариант). И в двата случая вие губите много точки.  

Опитвате да визиите положително качество, като отрицателно

Някои хора пробват да отговорят на този въпрос по метод, който ги кара да наподобяват добре. Например, някой споделят нещо от рода на: „ Аз съм работохолик и постоянно работя прекомерно до късно “ или „ Понякога отстранявам прекомерно доста внимание на детайлите “.

Мениджърите, които дават отговор за наемането на нови чиновници, познават добре тази тактика и не одобряват опитите за илюзия изключително задушевно.

„ Интервюиращите са чували стотици хора да споделят едно и също нещо. Това е един остарял трик, на който никой не се хваща. Избягвайте го “, споделя Джим Къзинс, HR специалист от EssaySupply.

Разкривате сериозна уязвимост

Някои претенденти за работа признават за недостатъци, които могат да навредят на възможностите им да реализират триумф в работата. Вземете за образец човек, който кандидатства за позицията на продавач и споделя като своя уязвимост това, че е неумел в обществените контакти. Този отговор ще сложи под въпрос способността на претендента да извършва съответно ежедневните си задания и ще понижи доста възможностите му да получи позицията. Макар че е добре да бъдете откровени във вашите отговори, прекомерната неприкритост може да ви навреди. Бъдете деликатни!

2. Нещата, които би трябвало да извършите

Отделете особено внимание на потребностите на компанията

Вашият евентуален шеф употребява този видимо почтен въпрос, с цел да оцени способността ви да изпълнявате вашите отговорности. За да прецените, кои ваши недостатъци може да обсъдите с интервюиращия, първо прочуете добре позицията, за която кандидатствате, и определете кои ваши дефекти няма да окажат доста влияние върху вашето показване.

Обяснете какво смятате да предприемете, с цел да се усъвършенствате

Трябва да имате авансово проект за развиване на всеки аспект от вашата работа, които идентифицирате като ваша слаба страна или най-малко като такава, която може да бъде по-добра. Това демонстрира, че сте се заели с коригирането на тези дефекти и че желаете да се развивате като експерт.

3. Добри примерни отговори

Управление на времето

Ако смятате ръководството на време за ваша уязвимост, може да кажете, че контролирате вашата заплеснатост благодарение на аларми и напомняния, които употребявате на вашите цифрови устройства.

Ставате напрегнати с наближаването на крайните периоди

Макар че е изцяло обикновено да се чувствате напрегнати и обезпокоени от наближаващите крайни периоди, несъразмерното терзание може да се одобри за отрицателна линия. Може да кажете, че се борите с този проблем като към този момент си поставяте по-разумни периоди, вместо извънредно амбициозните цели, които сте преследвали преди.

Понякога сте прекомерно сериозни към себе си

Може би при започване на вашата кариера сте били прекомерно взискателни към себе си и сте си основали метод на мислене, който е фокусиран върху вашите провали, а не триумфи. Сега обаче вие сте решили да отделяте повече внимание на вашите достижения и да гледате на света през една по-позитивна призма, която оказва помощ за подобряването на вашето самочувствие.

Срамежливост

Въпреки че срамежливостта сама по себе си не е нещо отрицателно, актуалното работно място е белязано от непрекъснатото взаимодействате с доста разнообразни хора, а това може да бъде проблем за по-стеснителните претенденти. Може да кажете, че се борите с вашата свенливост като ходите на уроци по говорене пред аудитория, които ви оказват помощ да се отпуснете.

Отлагане

Много хора имат този проблем и може да бъдете сигурни, че той ще бъде признат като минус. Ако споделите, че имате проблем с отлагането, може да кажете на интервюиращия, че го държите под надзор като се придържате строго към графици, които съставяте всеки ден.

Споделянето на слаби страни в никакъв случай не е елементарно, само че една къса предварителна подготовка би трябвало да бъде задоволителна, с цел да ви помогне да намерите верния отговор. Късмет!

По материал от Glassdoor.com
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР