Представете си как президентът на САЩ Доналд Тръмп сключва сделка

...
Представете си как президентът на САЩ Доналд Тръмп сключва сделка
Коментари Харесай

Сривът в търсенето на петрол оставя ценовата война на втори план

Представете си по какъв начин президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп подписва договорка със Саудитска Арабия и Русия за понижение на производството на нефт. Представете си по какъв начин Вашингтон, Москва и Риад подхващат огромни ограничения, свивайки добави си с по един милион барела дневно. Звучи необичайно, нали? Могат ли обаче тези ограничения да окажат действително въздействие върху пазар на нефт, питат от Блумбърг.

 Върнете се към действителността и пазара на нефт през днешния ден, където търсенето продължава да се свива, до момента в който хората не излизат от къщите си, подложен под карантина или самоизолация, а пътуванията са сведени до най-малко. 

„ В кратковременен проект търсенето е изцяло унищожено “, разяснява Анди Хол, един от най-успешните търговци на нефт, който се отдръпна от ежедневната търговия през 2017 година Неговото виждане за пазара е споделяно от голям брой ръководители на водещи компании в бранша.

След като предходната седмица доближи 18-годишно дъно (в началото на тази седмица продължава да поевтинява), сортът Брент се търгува извънредно волатилно, като вложителите се пробват да оценят резултата от решението на ОПЕК+ да усили добива на фона на ниското търсене поради рецесията с ковид. През последните две седмици цената на Брента се предвижва четири пъти с над 10%  в едната или другата посока.

На процедура е невероятно да се реши с какъв брой тъкмо се е срутва потреблението на нефт в международен мащаб, само че някой по оценка на някой търговци става въпрос 10 до 20 милиона барела дневно, или една пета от международното ползване.  Само в Калифорния, която бе сложена под карантина през предходната седмица, способства за 10% от общото търсене на нефт в Съединени американски щати и цели 20% от потреблението на самолетно гориво.

Дори и търсенето да се възвърне към средата на годината, 2020 година продължава да е на път да остане в историята като годината с максимален спад на потреблението на нефт от средата на 60-те години на предишния век, когато стартира да се води статистика. До момента най-голямото стесняване на потреблението е регистрирано през 1980 година, когато по време на втората петролна рецесия то спада с 2,6 млн. барела дневно.

Оценките на анализаторите се трансформират съвсем всекидневно, защото от ден на ден страни по света подхващат по-строги ограничения за ограничение на пандемията от ковид. В записка до своите клиент консултантската компания FGE предизвести, че търсенето през 2020 година може да се срине приблизително с 12 до 20 милиона дневно.

Дори и свиването да е по-скромно, то сигурно ще засенчи понижението на добива, дискутиран от ОПЕК- преди две седмици, когато Саудитска Арабия не съумя да убеди Русия за общо стесняване на добива с 1,5 млн. барела дневно. Дори и да бъде намелено производството в Тексас, както поучават някои регулатори в Съединени американски щати, това няма да бъде основна смяна.

„ Свиването на добива няма да предотврати невижданото струпване на ресурси през идващите месеци “, разяснява анализатора от Goldman Sachs Деймиън Корвалин, като прибавя, че цената на петрола най-вероятно ще падне до равнища, които ще принудят някои производители да прекратят добива.

Търговците и анализаторите виждат признаци за струпване на остатъци във всяка част на веригата на доставки на нефт – самолетното гориво остава неизползвано на летищата, фабриките затварят порти, тапите по пътищата изчезват по цялата страна – от Сиатъл до Маями, което значи, че по-малко хора употребяват колите си и надлежно търсенето на бензин пада внезапно.

На този декор немският авиопревозвач Lufthansa разгласи, че ще свие потенциала си с 95% в кратковременен проект, приземявайки 700 от своите 763 самолета.

Най-големите тръбопроводи в Съединени американски щати, свързващ  рафинериите по крайбрежието на Мексиканския залив с източния бряг, в това число Атланта, Филаделфия и Ню Йорк, понижават потенциала си с 20% поради неналичието на търсене.

„ Аргументите, че цените на петрола са прекомерно ниски не са на съответни, защото това, което се случва на пазара сега е невиждано “, разяснява Амрита Сен, анализатор на петролния пазар в Energy Aspects Ltd.

Единствените положителни вести идват от Китай, където потреблението постепенно стартира да се възвръща, откакто се срина с близо 20% през февруари, когато Пекин сложи под карантина стотици милиони души, с цел да ограничи разпространяването на вируса. Въпреки това търсенето в страната остава на равнището, регистрирано през предходната година.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР