Представете си да влезете в сграда и да започнете да

Представете си да влезете в сграда и да започнете да ...

Скачайте в движение, хора!.


Представете си да влезете в сграда и да започнете да търсите асансьора. Срещата ви е на 15-ия етаж, все пак няма как да се качите по стълбите. Оглеждате се, но не виждате нищо, което може спокойно и бързо да ви качи до горните етажи на сградата.

Отивате да попитате охраната или някой служител за помощ и той с усмивка ви отговаря „Имаме асансьор, не се притеснявайте. Ето го тук“, вежливо ви отвеждат до две дупки в стената, които за ваша изненада не спират да се движат.

Минават една, две, три празни платформи и изведнъж от „дупките“ започват спокойно и усмихнато да слизат хора, които си продължават по пътя, а платформите не спират да се движат.

Не, не сънувате. Явно се намирате в кметството в Прага, където това е новият начин да се изкачите до върха на сградата. Т.нар. „броеница“ представлява две асансьорни шахти една до друга без врати.
Вижте тази публикация в Instagram.
Публикация, споделена от Alessandra Kochi (@aleziinha) на Ное 4, 2018 в 3:29 PST

В тях постоянно се движат платформи, които също са отворени по всяко време. В една от страните хората се качват нагоре, а в другата – слизат надолу. Стигайки до последния етаж, асансьорът не спира, а просто обръща посоката си на движение.

Това съоръжение е измислено още през 1860 година от Питър Елис, архитект от Ливърпул. Най-много тези „броеници“ са използвани в Германия, но с напредването на технологиите и механиката, те биват подменяни с по-нови и по-сигурни асансьори. Явно обаче в Чехия не са на същото мнение и от 2006-а досега, в страната има около 70 такива съоръжения без врати. 
Вижте тази публикация в Instagram.
Публикация, споделена от Hallo_Stern (@hallostern) на Юли 30, 2019 в 2:33 PDT

Последното такова е открито през 2017-а след три месечен ремонт. Освен като средство за служителите и гражданите да достигат до горните етажи, този вид асансьори се превръщат и в туристическа атракция.

Източник: tialoto.bg