Представете си да притежавате 15 000 от най-значимите облекла на

...
Представете си да притежавате 15 000 от най-значимите облекла на
Коментари Харесай

Най-големият колекционер на висша мода в света притежава над 15 000 артикула

Представете си да притежавате 15 000 от най-значимите дрехи на века, само че в никакъв случай да не ги обличате. Ако имате опцията да пробвате най-малко един път костюмите на Валентино, обличани от Жаклин Кенеди Онасис, костюмът на Yves Saint Laurent, носен от Клаудия Кардинале във кино лентата " Розовата пантера " от 1964 година и сребърната къса рокля, с която топмоделът на 60-те Twiggy е снимана от Ричард Аведън през 1967 година, бихте ли се въздържали?

Такъв е казусът на американката от еврейски генезис Санди Шрайер, която е най-големият частен колекционер на фешън облекла в света. За нея ни споделя списание „ Vogue ” по случай идната й огромна галерия в Института за костюми към музея „ Метрополитън “, наречена “In Pursuit of Fashion: The Sandy Schreier Collection “, която ще бъде открита на 27 ноември и ще продължи до 17 май 2020 година

Шрайер дава опция на феновете на висшата мода да се допрян до скъпите й притежания, като подарява 165 от тях на музея. 80 от тях ще бъдат изложени. Най-старият продукт в изложбата ще бъде схема на костюм на Пол Поаре от 1908 година. Най-новият е шапка на Филип Трейси от 2004 година.

Кураторите за изложбата Уенди Ю и Джесика Реган се стремят освен да покажат историята на всеки продукт, само че и да очертаят персоналната история на жена, чиято обич към облеклото я е предиздвикала да се трансформира в един от най-богатите колекционери в света на модата.



Самата Санди Шрайер тя живее в Детройт, омъжена е за юрист и има четири деца. През целия си живот се занимава с история на модата и с колекциониране на висша мода. Съхранява облеклата в подобаващи за задачата хранилища, чието местонахождение остава анонимно.

През годините тя дава облекла за изложения в Лувъра, Музея Виктория и Албърт, Ермитажа, Музея на изкуствата Метрополитън и Института по изкуствата в Чикаго. Зад гърба си има две книги, отдадени на модата и киното. Има изяви като стилист, както и в малкия екран, където до ден сегашен е постоянен коментатор на филмовата мода в малките екрани като Си Ен Ен, Би Би Си и АМС.

Санди дефинира тоалетите като „ творби на изкуството “, като в сбирката к участват всички величия - Габриел Шанел, Кристиан Диор и Жан Ланвен, Елза Скиапарели, Пиер Балмен и Карл Лагерфелд. Има и облекла на фешън къщи, които към този момент не съществуват.



„ Събраните с огромна пристрастеност продукти, както и безспорната увереност на Санди да ни подари част от тях, ще внесат редки дизайни в музея ни и ще ни разрешат да разкажем по-нюансирана стилната история. Развълнувани сме и с чест ще получим тези съкровища “, споделят от Института за костюми.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР