Представете си, че вместо да включвате лампа, когато стане тъмно,

...
Представете си, че вместо да включвате лампа, когато стане тъмно,
Коментари Харесай

Светещи растения - бъдещето на осветлението

Представете си, че вместо да включвате лампа, когато стане мрачно, можете просто да седнете на бюрото си и да почетете книга на светлината на растението, което стои там. Точно по този начин — на светлината на растението. Това звучи като научна фантастика, само че екип от учени от Масачузетския софтуерен институт работят интензивно по основаването на растения, които могат да светят блестящо в тъмното.

Изследователите считат, че творението им би могло да замести освен настолните лампи, само че и уличното осветяване в близко бъдеще.

Представете си растение, което свети като фенерче и разпръсква мрака, без да е належащо да харчите пари за електричество. Тези растения могат да се отглеждат на всички места, с цел да обезпечат меко нощно осветяване без обемисти лампи и жици.

Но по какъв начин може едно растение на получи способността да свети?

Чрез вграждането на профилирани наночастици в листата на растение, те съумяват да провокират реакция, позволяваща на растенията да излъчват слаба светлина в продължение на съвсем четири часа. Те имат вяра, че в бъдеще ще съумеят да накарат растенията да светят толкоз блестящо, че да осветяват огромни пространства

Биологичната луминесценция постоянно се среща в дивата природа.

На настоящия стадий от работата си, учените от Технологичния институт в Масачузетс са съумели да накарат някои растения да светят благодарение на ензима на светулките, наименуван луцифереза. При насекомите тя се свързва с друго химично вещество, луциферин, който провокира реакция, излъчваща светлина. Изследователите съумяват да вграждат и двата съставния елемент в листата на растения, което ги накара да излъчват бледа светлина.

Изследователите считат, че ще могат да подобрят тази реакция дотам, че растенията да могат да осветяват цели пространства. Те считат, че след време светещи дървета могат да заменят уличното осветяване, което ще спести сила и пари.

Технологията на MIT не разчита на генетични модификации, учените желаят просто да интегрират светлинно-белтъчните протеини непосредствено в растенията. Според техните прогнози в близко бъдеще ще могат да усилят яркостта на растенията и да подобрят сегашния способ за имплантиране на протеини. Сега протеините влизат в листата след накисване в разтвор, цялостен с наночастици, под високо налягане, както и при напръскване и особено оцветяване.

Разбира се, сега светещите растения не могат да се конкурират с големия пазар на осветителни технологии. Въпреки това, в бъдеще, в случай че планът се реализира и навлезе на пазара, ще бъдат удовлетворени освен почитателите на екологосъобразните технологии, само че и тези, които биха желали да понижат сметките си за ток.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР