Представете си, че винаги можете да надникнете зад ъгъла или

...
Представете си, че винаги можете да надникнете зад ъгъла или
Коментари Харесай

Тази нова ИИ техника може да промени начина, по който виждаме света

Представете си, че постоянно можете да надникнете зад ъгъла или да погледнете през всичко, което пречи на видимостта ви. Сякаш имате рентгеново зрение. Сега това може да е допустимо с помощта на нови проучвания.

Група учени от Масачузетския софтуерен институт и Университета „ Райс “ разкриха невероятна технология за компютърно зрение, която може да промени метода, по който виждаме света. Скоро може да живеем в свят, в който лъскавите предмети се трансформират в невероятни „ камери “, които ни разрешават да гледаме заобикалящата ни среда през техните неповторими лещи.

Тяхната технология работи посредством снимане на изображения на съответен обект от разнообразни ъгли. След това трансформира повърхността му във виртуален датчик, който улавя отраженията. Тогава системата с изкуствен интелект картографира тези отблясъци, като това ѝ разрешава да реши дълбочината на изображението и да разкрие нови вероятности, които до момента са били скрити от погледа.

„ Демонстрирахме, че всяка повърхнина може да бъде превърната в датчик благодарение на тази формула, която трансформира обектите във виртуални пиксели и датчици. Тази техника има голям капацитет в голям брой домейни “, изяснява Кушагра Тивари, съавтор на проучването.

Изследователите, в това число съавторът Акшат Дейв от Университета „ Райс “, Никхил Бехари, Цофи Клингхофър, Ашок Веерарагхаван и старши създател Рамеш Раскар, са подготвени да показват своите реформаторски открития на влиятелната Конференция за компютърно зрение и различаване на модели.

Има ли някакви на практика способи за потребление на тази технология?

Приложенията на технологията са на практика неограничени, защото тя дава опция на потребителите в действителност да виждат зад ъгъла и оттатък всичко, което пречи на видимостта им. Една област, в която тази технология може да бъде в действителност трансформираща, са самостоятелните транспортни средства.

Представете си самоуправляваща се кола, която употребява отблясъци от улични лампи или здания, около които минава, с цел да разбере заобикалящата я среда, даже когато е възпрепятствана от паркиран камион. Това не е просто футуристично – това е практично и може да показа по нов метод сигурността и навигацията на самостоятелния превоз.

Но има и провокации, тъй като действителният живот не е толкоз елементарен, колкото престъпните сериали, в които детективите вълшебен усъвършенстват замъглените отблясъци, с цел да разкриват закононарушения. Отраженията могат да бъдат изкривени и да оферират стеснен взор върху света. Как откривателите са преодолели провокациите, подбудени от отраженията? Те създадоха тристепенна техника, наречена ORCa (Objects as Radiance-Field Cameras – Обекти като камери с радиационно поле).

Първо, те снимат голям брой изображения на обект от разнообразни ъгли, улавяйки разнообразни отблясъци върху лъскавата му повърхнина. След това те трансформират повърхността на обекта във виртуален датчик, който улавя светлина и отблясъци. И това е – лъскавият обект в този момент е „ камера “.

И най-после, системата употребява виртуалните пиксели на повърхността на обекта, с цел да пресъздаде 3D среда от позиция на обекта.

Суперсилите на ORCa не стопират дотук. Анализирането на голям брой отблясъци може да оцени дълбочината сред лъскавия обект и другите детайли в сцената. Системата даже подсказва формата на обекта. Също по този начин, с помощта на своето 5D показване на полето на лъчение на сцената, тя може да разкрие скрити функционалности, невидими поради разнообразни трудности. Сякаш виждаш света през напълно нов взор!

Изследователите в този момент изследват приложения в изображенията с дрон и в допълнение усъвършенстват опциите на системата посредством включване на спомагателни образни знаци. Тази новаторска техника е подготвена да трансформира компютърното зрение и да отключи нови измерения на усещането, разширявайки схващане ни за света, който ни заобикаля.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР