Представете си, че трябва да изнесете реч, но вместо да

...
Представете си, че трябва да изнесете реч, но вместо да
Коментари Харесай

Могат ли контактните лещи да се превърнат в нашия компютърен монитор?

Представете си, че би трябвало да изнесете тирада, само че вместо да поглеждате надолу към вашите мемоари, думите минават пред очите ви, в която и посока да гледате.

Това е единствено една от доста функционалности, с които производителите на умни лещи дават обещание, че ще разполагаме в бъдеще.

"Представете си, че сте музикант, а текстът на песента или нотите са пред очите ви. Или пък сте състезател и разполагате с бимоетрични данни, данни за разстояние и друга информация, от която имате потребност, " споделя пред BBC Стив Синклер от Mojo, която създава умни контактни лещи.

Неговата компания стартира изцяло тестване на умни контактни лещи с хора, които ще дават на потребителя екран, който като че ли се носи пред очите му.

Склералните лещи (по-големи лещи, които обгръщат и бялата част на окото) поправят зрението на потребителя, само че също по този начин съдържат дребен microLED екран, умни датчици и солидна батерия.

"Създали сме първообраз, който в действителност работи и може да бъде носен. Скоро ще го тестваме в компанията, " споделя Синклер.



Снимка: Мojo

"Сега идва забавната част, в която ние започваме да усъвършенстваме работата и мощността и да носим лещите в по-дълги интервали от време, с цел да потвърдим, че може да се употребяват целодневно. "

Други умни лещи се създават, тъй че да събират данни за здравословното положение на човек.

Лещите могат "да имат способността за самонаблюдение и следене на очното налягане или глюкозата, " споделя Ребека Рохас, инструктор по оптометрични науки в Колумбийския университет. Нивата на глюкозата, да вземем за пример, би трябвало да бъдат следени от хората, които страдат от диабет.

В момента се изготвят проучвания за основаването на лещи, които могат да диагностицират и лекуват медицински положение - от очни болести, през диабет до рак, като наблюдават избрани биомаркери, като равнище на светлина, свързани с рака молекули или количеството глюкоза в сълзите.

Екип от Университета в Съри, да вземем за пример, е основал умни лещи, които съдържат детектор за фотоси за приемане на оптична информация, температурен датчик за диагностициране на евентуални болести на роговицата и датчик за глюкоза за следене на равнищата на глюкоза в сълзите.

Въпреки въодушевлението, технологиите за умни лещи следва да преодолеят редица трудности.

Едно от провокациите ще бъде зареждането им с акумулатори, които явно ще би трябвало да бъдат извънредно дребни, като въпросът е дали ще могат да дават задоволително сила за нещо потребно.

Mojo към момента тества своя артикул, само че желае клиентите да могат да носят лещите по през целия ден, без да им се постанова да ги презареждат.

"Очакванията се, че не потребявате информация от лещите непрекъснато, а единствено в къси моменти денем. Животът на батерията ще зависи от това по какъв начин и какъв брой постоянно се употребяват, тъкмо както смарт телефоните и умните часовници, " изяснява представител на компанията.

Обърнато е и внимание на проблемите с поверителността, които имаше след стартирането на умните очила на Гугъл през 2014 година, които значително са считани за неуспех.



Снимка: Мojo

"Всяко дискретно устройство с камера, което разрешава на потребителя да прави фотоси или да записва видео, носи опасности за персоналното пространство на минувачите към него, " споделя Даниел Лойфер, старши анализатор в Access Now.

"При умните очила има най-малко известна опция да се алармира по кое време записва, като предупредителна алена светлина, до момента в който при контактните лещи е по-трудно да се види по какъв начин да се интегрира сходна функционалност. "

Производителите на умни контактни лещи ще би трябвало да извърнат внимание и на въпроса със сигурността на данните на хората, които ги употребяват.

Умните лещи могат да извършват функционалността си, само като наблюдават придвижването на очите на ползващия ги, а това - плюс други данни, може да разкрие доста неща.

"Ами в случай че устройствата събират данни за това какво виждам, какъв брой дълго го виждам, дали сърцето ми стартира да бие по-бързо, когато погледна избран човек, или какъв брой се потя, в случай че ми бъде заложен избран въпрос? " споделя Лойфер.

"Този вид персонални данни може да бъдат употребявани за проблематични заключения за всичко - от нашата полова ориентировка до това дали споделяме истината по време на разпит, " добавя той. "Моето терзание е, че устройства, като очилата с AR (добавена реалност) или умните контактни лещи, ще бъдат обсъждани като евентуално богатство от персонални данни. "

Що се отнася до Mojo, компанията твърди, че всичките данни са предпазени и се пазят поверително.

Освен това има опасения за продукта, който ще е прочут на всеки, който носи елементарни контактни лещи.

"Всеки тип контактни лещи може да крие опасности за здравето на окото, в случай че за тях не се поставят верни грижи или не са сложени вярно. Точно както при всяко друго здравно устройство, би трябвало да се уверим, че приоритет е здравето на пациента и каквото и устройство да се употребява, че изгодите от него надвишават рисковете, " споделя Рохас.

"Притеснява ме вероятно противоречие или неприятна хигиена на лещите, както и прекомерно дълга приложимост. Всичко това може да докара до друго затруднения, като неспокойствие, инфектиране, инфекции или опасности за очното здраве. "

Тъй като лещите на Mojo се чака да бъдат употребявани в интервал от до една година, Синклер признава, че това е притеснително.

Той обаче показва, че умните лещи могат да бъдат програмирани да засичат дали са изчистени задоволително добре и даже да осведомят потребителите по кое време би трябвало да бъдат сменени.

Компанията също по този начин възнамерява да работи с оптометристи за наставления и следене.

"Не пускате нещо като умни лещи с упованието, че всички ще стартират да ги употребяват още от първия ден, " споделя Синклер.

"Ще отнеме известно време, тъкмо както всички нови потребителски артикули, само че ние мислим, че всичко, което носим на очите си, в последна сметка ще бъде мъдро. "

Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР