Представете си, че сте турист в държава, където никой не

...
Представете си, че сте турист в държава, където никой не
Коментари Харесай

Поведенчески проблеми при кучето

Представете си, че сте екскурзиант в страна, където никой не приказва вашия език. Така ще добиете визия какво усеща кучето, когато встъпва във вашия дом.

Поведенческите проблеми са постоянно срещани у кучетата, само че все пак процесът е обратим, в случай че употребявате двата мощни инструмента – самообладание и обич. Ще напреднете доста, в случай че се поставите на мястото на животното.

1. Фобии/страхове

 Поведенчески проблеми при кучето

Също както хората и кучетата се опасяват от нещичко – гърмежите на фойерверките или приближаваща стихия, потапянето във вода, бръмчащи транспортни средства. Чест проблем е оставянето на кучето единствено, което го кара да се усеща изоставено и да прояви нежелано държание. Сред признаците на напрежението от разлъка са изявено неспокойствие при напускането на стопанина им, самонараняване в опит да се измъкнат от у дома (скачане от прозорци, дращене по вратата до кръв и др.), непрестанен лай, заличаване на предмети от семейството, изхождане вътре в къщата.

Можете да помогнете на любимеца си с сходни на човешките лекарствени средства, неотдавна основани, с цел да се борят с нервното разстройство. Консултирайте се с ветеринаря си, в случай че смятате, че обстановката е сериозна.

2. Агресия

 Поведенчески проблеми при кучето

Агресията може да е ориентирана към хора и други животно – едностранно или комбинирано.

Вашата интервенция стартира с пътешестване до ветеринарната клиника, изключително в случай че казусът е неочакван и до момента кучето не е проявявало експанзия. Силно допустимо е болестен развой да провокира болежка или дискомфорт в животинчето и да го кара да атакува. Елиминирайки този първи фактор, можете да прибегнете към помощта на профилиран треньор, който да адресира казуса правилно. Ако не сте кучкар отдавна, не избирайте нападателна порода за куче и избягвайте игрите с хапане. В случай, че сте взели кученце сред 3 и 12 месеца, започнете социализацията, с цел да не се се стигне до нападателните реакции. Не окуражавайте кученцето да ръмжи и хапе.

3. Скука

 Поведенчески проблеми при кучето

Ако животното изпитва непреодолима досада и се чуди къде излее препълненият си извор на сила и стрес, мощно евентуално е да пострада покъщнината ви.

В случай че вредите са съществени, е добре при оставянето на животното единствено да го приберете в клетка или да го изолирате в зона от вкъщи, която е утвърдена за кучешко наличие – а точно, в нея не се намират скъпи движимости. Пробвайте да оставите радио на спокоен тон и скрийте играчки в близост. Така любимецът ви ще има забавно занятие, до момента в който ви няма. В случай че не се способни да разхождате постоянно животното, наемете виновен човек, който да поеме тази служба. Ако унищожителното държание продължава, целесъобразно е да се свържете с професионален треньор за съвет.

4. Вокализации

Неизбежно е – кучетата лаят и вият. Това е в природата им. Някои човеци обаче прекаляват с вокализациите и от натурален развой те се трансформират в проблем, който може да се забележи както от стопаните, по този начин и от съседите.

Усиленият лай постоянно е метод кученцето да притегли вниманието ви и да ви поздрави. Намесете се, като разсеете вниманието му с игра и говорене, включвайки командата „ безшумно “. Заведете животното в друга стая и след минути тишина го наградете.

Ако притежавате дворно куче, което може да прикове вниманието си в съседския двор и да стартира да лае, може да ограничите зрителното му поле към съседите, с цел да не вижда какво се случва. Разбира се, звуците няма по какъв начин да бъдат блокирани. Съществуват каишки, които освобождават цитрусов мирис, противен за кучетата сега, в който стартират да лаят.

Някои кучета са същинско предизвикателство, когато става въпрос за интензивен лай, и стопаните се принуждават да им намерят нов дом или да прибегнат до рисков хирургичен способ, третиращ гласните струни на животното. Последното се счита за извънредно нечовешко и е избор единствено в случай че другата алтернатива е евтаназия.

5. Скачане върху хора

Скачането върху хора е въодушевеният привет на четириногото. Не го окуражавайте – когато влизате в стаята/двора, не махайте с ръце и не говорете въодушевено. Започнете с командата за сядане и при положително показване наградете животинчето.

 Поведенчески проблеми при кучето

Методът с повторение на „ не “, когато кучето скача върху вас, е неефикасен. Заместете го с оттегляне и команда „ седни “. При сполучливо осъществяване, клекнете до него и го погалете нежно в профил. Повтаряйте окуражаването всякога, с цел да разбере животното, че държанието му е положително и се асоциира с милувки и лакомства. При разходка използвайте каишка и практикувайте командите още веднъж, и не го пускайте да тича свободно, до момента в който не се е научило да не скача.

6. Преследване на коли, колела, други животни

Това държание е извънредно рисково, тъй като при преследването животното не мисли за страничните фактори, които могат да го застрашат и постоянно тези кучета биват блъснати и засегнати.

Блокирайте опцията на кучето да преследва коли. Използвайте „ седни “-командата постоянно, когато сте на разходка, и окуражавайте послушанието. Ако въпреки всичко ви пренебрегва и се втурне напред, издърпайте каишката със мощ и ясно кажете „ не! “.

7. Копаене

Ако животното копае на неразрешена територия и желаете да измененията това, можете да идентифицирате позволена зона, където да употребявате командата „ копай “. Ако не присъствате у дома, изолирайте четириногото във въпросната позволена зона и на никое място другаде. Предоставете му играчки и други занимавки, върху които да изхарчи непотребната сила.

8. Копрофагия

Това е терминът за вдишване на екскременти – свои или непознати. Освен да е неприятно за стопаните, може да бъде знак за дефицит на хранителни субстанции в менюто им. Това държание крие и риск от усвояване на освободени с фекалиите яйца на паразити, с които кучето ви да се болести.

След като отметнете диетичния фактор, съветвайте се с ветеринаря си по какъв начин може да превърнете екскрементите в нещо безвкусно за животното. Почиствайте постоянно след изхождане и поставете котешките тоалетни, в случай че има такива, надалеч от кучето. При разходка се намесете незабавно, в случай че любимецът ви стартира да яде непознати изпражнения, с „ не! “-команда.

9. Скитане

 Поведенчески проблеми при кучето

Една дребна оградка няма да спре свободолюбивото куче и то постоянно ще откри метод да избяга и да пообикаля квартала.

Чрез кастрация сполучливо може да се отървете от това държание. Вземете ограничения за стягане на контрола – направете оградите невъзможни за прескачане или пробождане. Убедете се, че кучето тренира задоволително и има задоволително играчки, с които да се занимава всеки ден. Изолирайте пейзажа към къщата с плътни огради, с цел да няма зрителни фактори, които да привлекат кучето да излиза. Някои стопани прибавят до огради с електрически ток, който отблъсква животното при опит за бягство.

10. Ровене в боклука

Изключително неприятно е да видите кучето си с потопена в коша за отпадък зурла и последващата от това деяние миризма. Отпадъците освен мърсят пространството, само че наличието им постоянно е нездравословно за животното – почистващи средства и други химикали, развалена храна и остри обекти.

Съхранявайте боклука си на място, което да е отвън достъпа на кучето. Ако забележите кучето да рови в кошчето, намесете се с „ не! “ и окуражавайте послушанието му с милувки – само че не и храна. При разходка в мощно нечист регион можете да употребявате намордник, с цел да не може животното да се рови в отпадъците, даже да има предпочитание.

11. Просене на храна

Колкото и сладко да е личицето на животното в наличие на ароматна гозба, не го разглезвайте, като му давате късчета от вашата храна. Със светкавична експедитивност кучето ще се научи, че всичко му е разрешено и ще ви се качи на главата. Освен това с всекидневните лакомства отвън времето за хранене увеличавате шанса от затлъстяване на домашния си любим. При опит за просене на храна – покатерване върху вас или масата или вокализация – заповядайте на кучето да седне на разстояние от масата.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР