Представете си, че сте работодател, който е обявил свободна позиция.

...
Представете си, че сте работодател, който е обявил свободна позиция.
Коментари Харесай

Какво трябва да знаем за видео интервюто за работа

Представете си, че сте шеф, който е оповестил свободна позиция. Освен че се търси човек със съществени знания в съответна област, работата изисква и притежанието на избран набор от меки умения като комуникативност, меродавност, умеене за водене на договаряния. Бихте желали да можете персонално да се срещате с претендентите, тъй като мъчно бихте могли да прецените техните обществени умения единствено по биографиите, които идват на бюрото ви. Това, несъмнено, би лишило много време, а и би представлявало компликация за доста от кандидатстващите, които живеят в други градове или даже страни. Тук на помощ идват технологиите и по-специално видео интервютата.

Този съвременен способ за отсяване на претенденти в началните кръгове на асортимент набира сериозна известност в последните няколко години. Видео интервютата могат да бъдат онлайн (чрез Skype или различен инструмент за видео връзки) или автоматизирани, при които отговорите на претендентите на авансово заложени въпроси биват записвани и след това преглеждани от фирмите. Ще ви дадем няколко рекомендации за това по какъв начин да се справите по-добре с това непознато и постоянно даже неудобно прекарване.

Подготовката на техниката е първото и най-важно нещо. Това са обикновени стъпки, пропускането на които обаче води до най-често срещаните проблеми при подобен вид изявленията - всичко от инспекция на качеството на интернет връзката, през тестване на камерата и микрофона, до това да заредите батерията на телефона или таблета си, в случай че сте избрали някое от тези устройства за осъществяване на изявлението.

При автоматизираните видео изявленията имате лимитирано време за отговор, по тази причина е нужно да свикнете авансово с тази концепция и да бъдете оптимално подготвени да отговаряте бързо, ясно и структурирано. Възползвайте се от опцията да потренирате колкото се може повече. Това ще ви помогне да се подготвите и ще ви разреши да се чувствате по-комфортно със системата.

Едно от огромните преимущества на интервютата от разстояние е, че могат да се проведат в позната конюнктура, където човек по-лесно се отпуска. Щом ви е дадена свободата да изберете времето и мястото на изявлението, възползвайте се от това. Изберете безшумно и умерено място, където по опция да сте единственият човек, който се вижда и чува.

Опитайте се да гледате главно в камерата – това ще сътвори чувство на интервюиращия, че го гледате в очите. Освен това, в случай че наблюдавате личния си облик, би могло да подейства разсейващо. Постарайте се да изговаряте думите ясно и отчетливо – това е още по-важно при видео интервютата, когато качеството на връзката зависи от механически фактори и от двете страни на връзката. Изчистете речта си от паразитни думи като " нали ", " такова ", " в смисъл ", " значи ", " ъъъ " и така нататък

Какъв е вашият опит с сходна форма на изявление? Как се справихте и по какъв начин се почувствахте? Разкажете ни в мненията.

Междувременно разгледайте и настоящите ни разгласи за работа на Karieri.bg.

Epidosis Bg Sofia търси:
ACCOUNTANT

ЧОУ " Азбуки " търси:
ЗАМЕСТНИК-ДИРЕКТОР

BrightPoint търси:
Junior Private Equity Analyst

Българска народна банка търси:
ЕКСПЕРТ В ОБЛАСТТА НА УПРАВЛЕНИЕТО НА ОПЕРАТИВНИЯ РИСК

" Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт " търси:
Началник отдел " Човешки запаси "

" Икономедиа " търси:
Front-end програмист
Редактор
React Native програмист

ROITI търси:
ETRM Java Developer
Business Intelligence/ETL Consultant

Български хелзинкски комитет търси:
Програмен координатор
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР