Представете си, че се разхождате някъде сред природата. И изведнъж

...
Представете си, че се разхождате някъде сред природата. И изведнъж
Коментари Харесай

Едни малки подли същества. Мила Байлова и нейният лов на отпадъци

Представете си, че се разхождате някъде измежду природата. И внезапно – както постоянно се случва в България – зад следващата панорама се демонстрира купчина отпадъци.

Вие обаче не носите ръкавици и чували, не знаете на кого да сигнализирате за отпадъците, нито пък по какъв начин да организирате група от доброволци, която да пристигна да почисти мястото.

Затова просто отминавате.

Точно с тази обстановка се сблъскват предишното лято Мила Байлова и нейните другари. На най-различни места в страната те попадат на нерегламентирани сметища. Осъзнават обаче, че не желаят да не престават просто да ги подминават – и взимат нещата в свои ръце.

След дълги разисквания вземат решение, че има потребност от инструмент, който да разрешава на хората да означават нечистите места и по-късно сами да провеждат акции по разчистване. Така се ражда мобилното приложение.

„ То включва интерактивна карта с опция за прибавяне на обекти, образуване на задачи по разчистване, както и опция за включване към задачи “, споделя Мила Байлова, една от създателките на „ Природен “, в изявление за Свободна Европа.

По думите ѝ приложението е доста елементарно за прилагане и изцяло гратис – потребителите могат сами да прибавят нечисти обекти, като първо посочат точното им местонахождение на картата, прибавят фотография, а най-после и изложение на типа боклуци. На картата те виждат и обектите, които други консуматори са добавили – освен нечисти сектори, само че и контейнери за преработване, пунктове за вторични първични материали, вандализирани монументи.
 Снимка от една от акциите на
Въпреки че приложението към момента се създава, от основаването си през май тази година до момента то е привлякло повече от 1200 консуматори. В началото на ноември то завоюва и първа премия в категорията „ Мобилно приложение на годината “ в състезанието на „ Фондация за интензивно развиване на уеб “.

22-годишната Байлова, която е водач на плана, споделя, че сходни приложения към този момент съществуват и в други страни. Това обаче, което отличава „ Природен “, е неговият игрови формат: вместо просто да прибавят скучни данни и GPS координати, потребителите са в действителност „ ловци на боклуци “, които печелят награди при всяка сполучливо приключена задача по разчистване.

„ Наблюдавахме по какъв начин се отнасят други международни организации към проблеми като замърсяването, климатичните промени и ни направи доста мощно усещане, че множеството от тях употребяват тактики от вида: след еди какъв брой си години ще свърши светът, в случай че не стартираме да вършим това и това. А това провокира доста отрицателни страсти “, изяснява Байлова.

„ Аз персонално съм го следила върху мои познати и виждам, че този метод провокира в тях по-скоро обезсърчение. Това е тъкмо противоположното на това, което желаеме да реализираме. “
Когато искаш да организираш група хора да реализират дадена цел, позитивният метод е доста по-ефективен.Мила Байлова
Според нея заканите и крайните предизвестия по-скоро отблъскват хората и ги карат да бягат от казуса. Когато искаш да организираш група хора да реализират дадена цел, позитивният метод е доста по-ефективен, счита тя.

Затова екипът взема решение да заложи на игровизация. Самата концепция за лов на боклуци пък хрумва на Байлова, до момента в който един ден се разхожда в кварталния парк.

„ Разхождах се и виждах по какъв начин отпадъците са на всички места към мен и никой не ги вижда. Бяха се слели с околната среда дотам, че хората в действителност не ги виждаха “, споделя тя.

„ Тогава – аз имам доста развинтено въображение – та тогава си показах боклуците като едни дребни подли същества, които живеят към нас и ни вредят, само че толкоз добре се крият, че ние не можем да ги забележим. Как тогава да се оправим с тях? Ние би трябвало да излезем и да ги хванем, да ги осезаем. Тогава се почувствах като ловджия и това чувство ме накара да се усещам мощна, като че ли имам надзор над нещата, и взех решение, че тъкмо този метод и тази посока на мислене са много по-полезни и с тях има по-голям късмет да се оправим с казуса. Защото когато почнеш да мислиш, че ти си ловецът, а замърсяването не е нещо, което те заплашва, ами е твоя плячка, тогава нещата наподобяват по напълно друг метод. “
 Екипът на
Освен Байлова в създаването на приложението вземат участие още 6 индивида, множеството студенти – едни следват интернационалните връзки, други право, Байлова пък учи бизнес администрация.

„ Трети пък не учат нищо, а са самоуки “, споделя тя. „ Например нашият програмист е самообразован, самичък се е научил на всичко, само че в действителност има голям гений “.

Правят всичко напълно сами и без каквото и да било финансиране. А мотивацията им е напълно елементарна – желаят една по-чиста и по-хубава България.

„ Цялото нещо го вършим за природата на България, просто тъй като обичаме България “, споделя Байлова. „ Смятам, че в случай че ние се грижим за нашата татковина, тя ще се погрижи назад за нас. България ще бъде такава, каквато ние я създадем. “
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР