Представете си, че само с един Фейсбук пост генерирате над

...
Представете си, че само с един Фейсбук пост генерирате над
Коментари Харесай

Вирусен взрив от емоции, без да похарчиш стотинка за тях

Представете си, че единствено с един Facebook пост генерирате над 42 000 интеракции и достигате до 2.8 млн. души. Представете си, че този пост промотира артикул, който има огромна комерсиална стойност за бизнеса ви. А в този момент си представете, че не сте похарчили и стотинка за това. Ето това е силата на вирусния маркетинг.

Денис Пишчек е бизнесмен, необятно прочут с координирането на мощни, брандирани маркетингови акции във Facebook и Инстаграм, в това число образеца нагоре, който е управлявал от името на Kinder Bueno. Според него, с цел да стане нещо вирусно, се изисква доста шанс, само че има способи да максимизираме възможностите си. Ето какво предлага той:

1. Подсилване на груповата личност

Първата стъпка е да се предават тематики, подсилващи груповата еднаквост. Оформянето на наличието изисква дълбоки знания за света на таргет аудиторията – провокации, страхове, ползи и мотивация. Един от методите да се разпознават е да се ревизира какво циркулира измежду онлайн общностите, съответстващо на вашата публика.

2. Задействане на страстите

За да предизвикате прочувствен отговор, той би трябвало да има степен на потрес, пораждащ мощно положителна или отрицателна прочувствена валентност, съобразена с подтекста на вашата публика. Пишчек постоянно избира да се концентрира върху формулиране на наличие, което отключва положителни страсти като възторженост, наслада и благополучие, защото е по-добре за построяването на марката. Въпреки че признава, че предизвикването на възприятие на боязън се употребява в някои случаи като мощен мотиватор и не би трябвало да бъде пренебрегнато.

3. Смилаемост

Според изследване, наличието, което комбинира безапелационен роман и визуализация, е най-подходящо да ръководи човешкото внимание. Всъщност вирусността е тясно обвързвана с привличането на вниманието. Колкото по-лесно разберете известието, толкоз по-лесно ще го споделите. В обществените медии Пишчек постоянно употребява видеа с огромни, ясно написани надписи, които неотложно проговарят на аудиторията. По този метод, до момента в който един консуматор сърфира в своя нюзфийд, единствено един взор е задоволителен, с цел да улови главната тематика. Също по този начин е значимо да създавате наличие, основано на платформата, в която планирате да го разпространявате. Например, Facebook приоритизира дълги видеа, до момента в който Инстаграм избира по-къси клипове.

4. Практическа приложимост

Пишчек мощно има вяра, че вирусното наличие би трябвало да има практическа стойност за аудиторията, без да наподобява само като рекламиране на артикул. Едно е да станеш вирусен със наличие, провокиращо прочувствен отговор и мотивиращо дейностите на група хора, само че напълно друго е да го правиш, до момента в който промотираш бранд.

Когато Пишчек стартира да се занимава с вирусен маркетинг, той е помолен от марките да разгласява наличие в личните си мрежи. За да остане правилен на аудиториите и да даде някаква добавена стойност на марките, той поставя невероятни старания, с цел да се увери, че ползите на общността съответстват с тези на рекламодателите.

За акцията на Kinder Пишчек тества няколко видеа с идентични основни послания измежду таргет група на възраст сред 18 и 34 година, с цел да откри най-хубавите способи за вирусност. Това може да стане органично или с разпределянето на бюджет за платена реклама.

Използването на вирусния маркетинг е извънредно мощен метод за генериране на органически рийч и известност на марката. Създавайки наличие, което притегля страстите на аудиторията, то ще е в доста по-добра позиция да стане вирусно и да генерира всеобщ интерес към марката ви.

Джонатан Джефри за Entrepreneur.com, превод: Габриела Беличовска
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР